Konsekwencje mogą być straszne
NIK wskazuje także, że jedną z najgroźniejszych konsekwencji niedomagań obowiązującego modelu nadzoru jest fakt, że w efekcie o zastosowaniu antybiotyków w danej hodowli decyduje weterynarz wolnej praktyki i właściciel stada bez możliwości urzędowej weryfikacji poprawności i zasadności takich decyzji.
Jednym z najbardziej negatywnych następstw nadmiernego i powszechnego wykorzystywania antybiotyków jest antybiotykoodporność. Oporność na antybiotyki, według szacunków OECD, może być przyczyną 700.000 zgonów na całym świecie! Do tego dochodzą także straty finansowe.
[sc]Inspekcja w Lubuskiem[/sc]
Potwierdzeniem tego są niepokojące wyniki prowadzanych przez lubuskie organy Inspekcji Sanitarnej badań monitoringowych w zakresie antybiotykooporności. Oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe stwierdzono w przypadku 25% próbek mięsa drobiowego, 15% mięsa wołowego oraz 10% mięsa wieprzowego.
Jak podaje serwis "Widomości Handlowe" w związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli dotyczącego wykorzystania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zapewnia, że mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów. Ponadto czytamy w wyjaśnieniu również, że producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami antybiotyki są dopuszczone w procesie produkcji i hodowli drobiu wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii, a bezwzględna konieczność stosowania okresów karencji zabezpiecza przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów.
źródło: NIK
--->CZYTAJ DALEJ
POLECAMY RÓWNIEŻ
Brak prądu w Lubuskiem. Sprawdź kiedy i gdzie!
W Lubuskiem wystawiono ponad 160 tysięcy mandatów. Za co?
Te domy w Lubuskiem sprzedają „za grosze”
Urlopy i premie po nowemu, przerwa na papierosa do odpracowania, nowe kategorie zatrudnionych. Takie zmiany szykują się w Kodeksie pracy
Kontrola dotyczyła lat 2015 i 2016.