1/11
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych,...
fot. Fot. Dorota Wójcicka

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych, niebanalnych sałatek. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

2/11
Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą...
fot. Fot. Andżelika Knop

Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem

Składniki na dużą salaterkę 
duży słoik pieczarek marynowanych 
puszka zielonego groszku 
4 ziemniaki 
4 marchewki 
czerwona papryka 
jeden podwójny filet z kurczaka 
4 jajka 
100 g żółtego sera 
mały słoik majonezu 
przyprawa gyros 
pęczek szczypiorku 
sól 
pieprz 
oliwa
 
Wykonanie
Umyj piersi kurczaka, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki i marchew obierz i ugotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i także pozostaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  
W dużej salaterce wykładaj kolejno: ser starty na tarce o grubych oczkach, groszek odsączony z zalewy, majonez, jajka starte na tarce o grubych oczkach, pierś kurczaka, majonez, paprykę, ziemniaki starte na tarce, majonez i marchew utartą na tarce. Na wierzch poukładaj całe pieczarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę odstaw na parę godzin do lodówki.  
Przepis Andżeliki Knop

3/11
Sałatka rybna z filetów morszczuka z sosem pomidorowym...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Sałatka rybna z filetów morszczuka z sosem pomidorowym

Składniki
0,75 kg filetów z morszczuka
szklanka wody
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
4 cebule
200 g przecieru pomidorowego
3 jajka
3/4 szklanki mąki
olej

Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dolać wodę i dusić do miękkości. Dodać: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i ocet i dusić 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Rybę pokroić na trzycentymetrowe kawałki, maczać w powstałym cieście i smażyć na złoty kolor.
Wystudzoną rybę ułożyć warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podawać na zimno.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

4/11
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

Składniki
1/2 kg śledzi matiasów
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
por
1/2 słoiczka cebulki marynowanej
3 jajka
3,5 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Zuzanna Balonek wśród półfinalistek Miss Polski. Zdobyła już nie jedną koronę!

Zuzanna Balonek wśród półfinalistek Miss Polski. Zdobyła już nie jedną koronę!

Lista lista Prawa i Sprawiedliwości do Europarlamentu. Do gry wchodzi Krupka [FOTO]

Lista lista Prawa i Sprawiedliwości do Europarlamentu. Do gry wchodzi Krupka [FOTO]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Zobacz również

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz