Chleb z garnka polecany przez Wiolettę Szymenderę
Przepis pochodzi ze strony https://www.obzarciuch.pl/
Składniki
5 i ¾ szklanki mąki pszennej typu 450 lub 500
25 g świeżych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 i ½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, sól, cukier, mąkę. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Opruszamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, 45 – 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia. Temperaturę obniżamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Zdjęcie: Wioletta Szymendera.
Bułeczki Wioletty Szymendery
Składniki
500 g mąki
35 g drożdży
6 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
300 ml letniej wody.
Wszystko razem wymieszać, uformować bułeczki. Piec w 200 stopniach, 20 minut.
– Tak od siebie dodam że większe i ładniejsze wyszły mi te, które czekały na swoją kolej, aż się pierwsza partia upiecze – podkreśla pani Wioletta.
Zdjęcie: Wioletta Szymendera.
Bułki maślane pana Alberta
Składniki
500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek
60 g miodu
60 g masła, roztopionego
200 g ciepłego mleka
Zdjęcie ilustracyjne.
Takie piękne bułki jak ze sklepu upiekła pani Anna. Prze włożeniem do piekarnika trzeba naciąć każdą bułkę nożem.
Zdjęcie zrobiła pani Anna.