9/17
Foccacia polecana przez Katarzynę Żaczkiewicz...
fot. Nadesłane przez Czytelników portalu Nowa Sól Nasze Miasto.pl

Foccacia polecana przez Katarzynę Żaczkiewicz
- Jak z włoskiej piekarni polecam – pisze Katarzyna Żaczkiewicz. Przepisy pochodzi ze strony http://przepisnachleb.pl/.
Składniki
Zaczyn:
320 g mąki pszennej luksusowej typ 550
340 g wody
¼ łyżeczki suchych drożdży
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
170 g wody
85 g oliwy z oliwek
340 g mąki pszennej luksusowej typ 550
15 g soli
1 ½ łyżeczki suchych drożdży
kilka gałązek rozmarynu
ok. 2 garści zielonych oliwek
sól morska do posypania
dodatkowa oliwa z oliwek do polania ciasta
Przygotowanie
Po południu dnia poprzedzającego wypiek przygotować zaczyn. Mąkę, wodę i drożdże wymieszać dokładnie np. w plastikowym pojemniku, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić na ok. 3 godziny w temperaturze pokojowej – do czasu, gdy zaczyn zacznie wyraźnie pracować (na powierzchni powinny być widoczne pęcherzyki powietrza). Następnie zaczyn wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zaczyn wyjąć z lodówki i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Ocieplony zaczyn połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Gdy składniki dobrze się połączą – dodać oliwę z oliwek i ponownie dokładnie wymieszać.
Następnie dodać mąkę, sól i drożdże. Wyrobić dość luźne i lepkie ciasto. Ciasto należy zagniatać przynajmniej przez ok. 10 minut ręcznie (lub przez 5-6 minut mikserem z hakiem chlebowym).
Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w misce wysmarowanej olejem na 5 minut.
Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na blat wysmarowany olejem i złożyć kilkukrotnie – tzn. rozciągnąć je na kształt wałka o długości ok. 30-40 cm, a następnie złożyć jego boki do środka. Czynność tę należy powtórzyć kilka razy. Na początku ciasto będzie bardzo lepkie, jednak nie należy podsypywać go mąką. Podczas składania w cieście wytworzy się gluten i zacznie się ono stawać coraz bardziej elastyczne. Aby ułatwić sobie składanie i rozciąganie ciasta dobrze jest również wysmarować sobie ręce olejem.
Następnie ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Czynność rozciągania i składania ciasta należy powtórzyć jeszcze 2 razy – co 30 minut (w trakcie wyrastania ciasta). Z każdym złożeniem ciasto będzie stawało się coraz bardziej elastyczne.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte – należy przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową i dłońmi rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy. Gdyby ciasto było zbyt elastyczne i nie dawało się łatwo rozciągać należy poczekać kilka minut i spróbować rozciągnąć je ponownie.
Następnie wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek, posypać go rozmarynem, a czubkami palców zrobić w cieście wgłębienia. Na ciasto wyłożyć odsączone z zalewy oliwki. Całość przykryć np. folią i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto posypać solą morską.

Zdjęcie: Katarzyna Żaczkiewicz.

10/17
Bułeczki Iwony Ast...
fot. Nadesłane przez Czytelników portalu Nowa Sól Nasze Miasto.pl

Bułeczki Iwony Ast
Składniki
500 g mąki
35 g drożdży
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczka soli
300 ml letniej wody.
Wszystko razem wymieszać, uformować bułeczki. Włożyć do piekarnika 200 stopni na 20 minut i gotowe. Dodam, że ciasto odstawiłam do wyrośnięcia.
Przepis sprawdzony polecam - zachęca pani Iwona.

Zdjęcie: Iwona Ast.

11/17
Bułki polecane przez Katarzynę Życzkiewicz...
fot. Nadesłane przez Czytelników portalu Nowa Sól Nasze Miasto.pl

Bułki polecane przez Katarzynę Życzkiewicz

Składniki
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant)
½ łyżeczki cukru
2 łyżki letniej wody
400 g jasnej mąki pszennej np. typ 550
50 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
1 łyżeczka soli
25 g oleju
250 g letniej wody
Dodatkowo:
3-4 łyżki mleka do posmarowania bułek
2-3 łyżki maku
2-3 łyżki sezamu
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem, ale pomijając te 2 łyżki wody.
Oba rodzaje mąki połączyć z solą, dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem. Wierzch posypać makiem i sezamem.
Przepis ze strony http://przepisnachleb.pl/
- Polecam wszystkie przepisy z tej strony i na zakwasie i na drożdżach. Podczas kwarantanny wiele osób ma czas na pieczenie czy na przygotowanie pysznego chleba – podkreśla Katarzyna Żaczkiewicz.

Zdjęcie: Katarzyna Żaczkiewicz.

12/17
Bułki polecane przez Martę Hędzelek...
fot. Nadesłane przez Czytelników portalu Nowa Sól Nasze Miasto.pl

Bułki polecane przez Martę Hędzelek
Składniki
Mleko 300 ml
Świeże drożdże 15 g
Cukier 2 łyżeczki
Mąka pszenna 500 g
Jajo 1
Olej 2 łyżki
Sól pół łyżeczki

Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier, drożdże, dokładnie rozmieszać.
Jajko roztrzepać , dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, wlać zaczyn, dodać sól, wyrobić ciasto.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec ok. 20 minut w 190 stopniach. Studzić na kratce.

Zdjęcie: Marta Hędzelek.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Dzień Rodziny w Zielonej Górze. Taka frekwencja to sukces! Co się działo?

Dzień Rodziny w Zielonej Górze. Taka frekwencja to sukces! Co się działo?

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Zobacz również

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku