Foccacia polecana przez Katarzynę Żaczkiewicz
- Jak z włoskiej piekarni polecam – pisze Katarzyna Żaczkiewicz. Przepisy pochodzi ze strony http://przepisnachleb.pl/.
Składniki
Zaczyn:
320 g mąki pszennej luksusowej typ 550
340 g wody
¼ łyżeczki suchych drożdży
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
170 g wody
85 g oliwy z oliwek
340 g mąki pszennej luksusowej typ 550
15 g soli
1 ½ łyżeczki suchych drożdży
kilka gałązek rozmarynu
ok. 2 garści zielonych oliwek
sól morska do posypania
dodatkowa oliwa z oliwek do polania ciasta
Przygotowanie
Po południu dnia poprzedzającego wypiek przygotować zaczyn. Mąkę, wodę i drożdże wymieszać dokładnie np. w plastikowym pojemniku, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić na ok. 3 godziny w temperaturze pokojowej – do czasu, gdy zaczyn zacznie wyraźnie pracować (na powierzchni powinny być widoczne pęcherzyki powietrza). Następnie zaczyn wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zaczyn wyjąć z lodówki i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Ocieplony zaczyn połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Gdy składniki dobrze się połączą – dodać oliwę z oliwek i ponownie dokładnie wymieszać.
Następnie dodać mąkę, sól i drożdże. Wyrobić dość luźne i lepkie ciasto. Ciasto należy zagniatać przynajmniej przez ok. 10 minut ręcznie (lub przez 5-6 minut mikserem z hakiem chlebowym).
Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w misce wysmarowanej olejem na 5 minut.
Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na blat wysmarowany olejem i złożyć kilkukrotnie – tzn. rozciągnąć je na kształt wałka o długości ok. 30-40 cm, a następnie złożyć jego boki do środka. Czynność tę należy powtórzyć kilka razy. Na początku ciasto będzie bardzo lepkie, jednak nie należy podsypywać go mąką. Podczas składania w cieście wytworzy się gluten i zacznie się ono stawać coraz bardziej elastyczne. Aby ułatwić sobie składanie i rozciąganie ciasta dobrze jest również wysmarować sobie ręce olejem.
Następnie ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Czynność rozciągania i składania ciasta należy powtórzyć jeszcze 2 razy – co 30 minut (w trakcie wyrastania ciasta). Z każdym złożeniem ciasto będzie stawało się coraz bardziej elastyczne.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte – należy przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową i dłońmi rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy. Gdyby ciasto było zbyt elastyczne i nie dawało się łatwo rozciągać należy poczekać kilka minut i spróbować rozciągnąć je ponownie.
Następnie wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek, posypać go rozmarynem, a czubkami palców zrobić w cieście wgłębienia. Na ciasto wyłożyć odsączone z zalewy oliwki. Całość przykryć np. folią i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto posypać solą morską.
Zdjęcie: Katarzyna Żaczkiewicz.
Bułeczki Iwony Ast
Składniki
500 g mąki
35 g drożdży
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczka soli
300 ml letniej wody.
Wszystko razem wymieszać, uformować bułeczki. Włożyć do piekarnika 200 stopni na 20 minut i gotowe. Dodam, że ciasto odstawiłam do wyrośnięcia.
Przepis sprawdzony polecam - zachęca pani Iwona.
Zdjęcie: Iwona Ast.
Bułki polecane przez Katarzynę Życzkiewicz
Składniki
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant)
½ łyżeczki cukru
2 łyżki letniej wody
400 g jasnej mąki pszennej np. typ 550
50 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
1 łyżeczka soli
25 g oleju
250 g letniej wody
Dodatkowo:
3-4 łyżki mleka do posmarowania bułek
2-3 łyżki maku
2-3 łyżki sezamu
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem, ale pomijając te 2 łyżki wody.
Oba rodzaje mąki połączyć z solą, dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem. Wierzch posypać makiem i sezamem.
Przepis ze strony http://przepisnachleb.pl/
- Polecam wszystkie przepisy z tej strony i na zakwasie i na drożdżach. Podczas kwarantanny wiele osób ma czas na pieczenie czy na przygotowanie pysznego chleba – podkreśla Katarzyna Żaczkiewicz.
Zdjęcie: Katarzyna Żaczkiewicz.
Bułki polecane przez Martę Hędzelek
Składniki
Mleko 300 ml
Świeże drożdże 15 g
Cukier 2 łyżeczki
Mąka pszenna 500 g
Jajo 1
Olej 2 łyżki
Sól pół łyżeczki
Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier, drożdże, dokładnie rozmieszać.
Jajko roztrzepać , dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, wlać zaczyn, dodać sól, wyrobić ciasto.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec ok. 20 minut w 190 stopniach. Studzić na kratce.
Zdjęcie: Marta Hędzelek.