1/26
Burgery z halloumi i karmelizowaną cebulą...
fot. źródło: https://poprostupycha.com.pl/

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Burgery z halloumi i karmelizowaną cebulą

Składniki:

- Bułki
- 800 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli, pieprzu
- 100 g sera Halloumi
- sałata lodowa lub masłowa
- 1 duża czerwona cebula
- sos do burgerów
- opcjonalnie masło orzechowe

Przygotowanie:

Mięso mielone (ok. 800 g) mieszamy z płaską łyżeczką przyprawy do mięsa mielonego, przeciśniętym czosnkiem (2-3 ząbki), jajkiem, szczyptą soli i pieprzu, papryką słodką (1/2 łyżeczki) oraz bułką tartą (2 łyżki). Z mięsa formujemy płaskie kotleciki i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.

Na osobnej patelni np. do grillowania smażymy na małej ilości tłuszczu pokrojony w plasterki ser (najlepiej na średniej mocy palnika). Gdy będzie ładnie przyrumieniony z obu stron to ściągamy go z patelni.

Na tej samej patelni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podlewamy minimalną ilością oleju i smażymy na małym ogniu. Wsypujemy około 2 łyżeczek cukru lub miodu. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.

Każdą przestygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy płaską łyżką sosu do burgerów (opcjonalnie sosem czosnkowym lub ketchupem), nakładamy sałatę, usmażone i lekko przestygnięte mięso, grillowany ser Halloumi, karmelizowaną cebulę (równie dobrze można zastąpić karmelizowany burakiem), łyżeczkę ulubionego sosu do burgerów, a także przykrywamy górną częścią bułeczki (dla podkręcenia smaku można ją posmarować łyżeczką masła orzechowego. Opcjonalnie wbijamy wykałaczki, aby hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia. Smacznego!

2/26
Koreczki z łososia i cukinii...
fot. źródło: smaker.pl/mimiwiki

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Koreczki z łososia i cukinii

Składniki:

- 1 średnia cukinia
- 150g łososia wędzonego w plastrach
- 80g serka twarogowego z kolorowym pieprzem (np. Almette)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- pieprz cytrynowy
- oliwa z oliwek
- sól

Przygotowanie:

1. Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry - najlepiej nożem z ząbkami. Układamy na patelni grillowej, solimy i spryskujemy oliwą. Zrumieniamy z obu stron. Studzimy.
2. Układamy na cukinii wąskie paski łososia wędzonego i posypujemy pieprzem cytrynowym.
3. Kładziemy na końcu łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Zwijamy i spinamy wykałaczką.

3/26
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką...
fot. źródło: https://poprostupycha.com.pl/

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Składniki:

- 1 ciasto francuskie
- 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
- 5-6 plasterków żółtego sera
- 5-6 plasterków szynki np drobiowej
- 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
- opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- szczypta oregano

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie szynkę, żółty ser, posiekaną papryczkę pepperoni, a także posypujemy oregano i kukurydzą.
Rolujemy szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalamy końce.
2. Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części.
3. Układamy równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe. Smacznego!

4/26
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym...
fot. źródło: smaker.pl/szefowa-kuchni

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

- 8 dużych ziemniaków
- 500g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek koperku
- 1 duża cebula
- 100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego
- 100g sera mozzarella
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy osobno na dużych oczkach tarki.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone obsypane solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ser cheddar i koperek, mieszamy.
3. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół. Za pomocą małej łyżeczki wyciągamy środek każdej z części ziemniaka tak by powstało wgłębienie, które napełniamy farszem.
4. Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Bicie rekordu długości flagi narodowej w Krośnie Odrzańskim | ZDJĘCIA

Bicie rekordu długości flagi narodowej w Krośnie Odrzańskim | ZDJĘCIA

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Zobacz również

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Bicie rekordu długości flagi narodowej w Krośnie Odrzańskim | ZDJĘCIA

Bicie rekordu długości flagi narodowej w Krośnie Odrzańskim | ZDJĘCIA