Przykładowy jadłospis
Jagody i orzechy dodane do porannego musli, filiżanka zielonej herbaty wypita między posiłkami, gotowana na parze ryba popita kieliszkiem czerwonego wina, a na kolację sałatka z zielonych warzyw z dodatkiem pestek dyni – to przykład menu, które odżywi mózg, wzmocni pamięć i uchroni przed chorobami neurodegeneracyjnym.
Pestki dyni
Pestki dyni to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. cynk odgrywający dużą rolę w systemie nerwowym – jego niedobory wiązane są z wieloma chorobami neurologicznymi; magnez, które wspomaga proces nauki i zapamiętywania, miedź wpływającą na przesyłanie impulsów nerwowych oraz żelazo niezbędne do prawidłowej pracy mózgu.
Zielona herbata
Zielona herbata ze względu na zwartość kofeiny wpływa na funkcjonowanie mózgu, zwiększając jego wydajność oraz poprawiając pamięć. Zawarta w niej L-teanina zwiększa aktywność neuroprzekaźnika GABA i częstotliwość fal mózgowych, co pomaga zmniejszyć uczcie lęku, jednocześnie ułatwiając relaks.
Owoce jagodowe
Jagody bogate są w przeciwutleniacze, które pośrednio zabiegają procesom starzenia się mózgu. Udowodniono, że niektóre zawarte w jagodach antyoksydanty gromadzą się w mózgu i pomagają poprawić komunikację między jego komórkami. Jedzenie tych owoców może także wpłynąć na poprawę pamięci.