Zobacz, jakie są najzdrowsze polskie warzywa.
>>> >>>
Seler
Seler jest warzywem, które wspomaga oczyszczanie organizmu, ułatwia trawienie i pomaga w zaparciach. Działa on moczopędnie i uspokajająco. Seler posiada ponad dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ma on również witaminy z grupy B i E, kwas foliowy a także duże ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku.
Zobacz, jakie są najzdrowsze polskie warzywa.
Cebula
Cebula pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego systemu odpornościowego. Działa bakteriobójczo oraz reguluje poziom cukru we krwi. Cebula jest szczególnie polecana przy różnego rodzaju infekcjach, zwłaszcza zakażeniach dróg oddechowych oraz pasożytach układu pokarmowego i hemoroidach.
Co takiego zawiera cebula? Przede wszystkim wit.C, ale również sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy i foliowy.
Zobacz, jakie są najzdrowsze polskie warzywa.
Kapusta
Kapusta jest niskokaloryczna, w 100 g ma tylko 29 kcal. Poza tym jest bogactwem witamin z grupy B, zawiera duże ilości witaminy C i substancji mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i mangan.
Zobacz, jakie są najzdrowsze polskie warzywa.