Marchew
Najbardziej znanym składnikiem marchwi jest beta-karoten, czyli prowitamina A, która wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok, ma działanie antynowotworowe i sprawia, że nasza skóra ma lepszy kolor.
Zobacz, jakie są najzdrowsze polskie warzywa.
Ziemniaki
Ziemniaki tak naprawdę nie są tuczące, 100 g to zaledwie 84 kcal. Zawarty w nich potas wspomaga pracę mięśni, magnez pomaga uspokoić nerwy a żelazo zapobiega anemii.
Zobacz, jakie są najzdrowsze polskie warzywa.
Pomidor
Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśni, wit. z grupy B koją nasze nerwy, wiamina PP stabilizuje poziom cholesterolu zaś K poprawia krzepliwość krwi. Najważniejszy jest jednak zawarty w pomidorze likopen, który, będąc silnym antyutleniaczem, zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Zawarty w tym warzywie błonnik wspomaga dietę odchudzającą a wit.C i E wpływa korzystnie na stan naszej skóry. Pomidory zawierają także inne substancje odżywcze: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, wit.K, kwas nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy, biotynę a także B1, B2, B6, i C.
Zobacz, jakie są najzdrowsze polskie warzywa.
Buraki
Buraki, a szczególnie sok z buraka, stymulują odporność. Warzywo to jest cennym źródłem kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia, magnezu. Dzięki dużej zawartości żelaza, buraki zalecane są osobom zmagającym się z anemią. Dodatkowo spora ilość błonnika wspomaga pracę układu pokarmowego.
Zobacz, jakie są najzdrowsze polskie warzywa.