Witamina D i E
Źródła: śledź, łosoś, makrela, jaja, tuńczyk
Witamina D i E wpływa na nawilżenie skóry oraz zmniejsza produkcję sebum. Dla osób z problemami skórnymi szczególnie polecane będą ryby które jednocześnie będą dostarczać niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Substancje te wpływają na nawilżenie skóry oraz łagodzą stany zapalne.
Zobacz, co jeść, aby mieć piękną i jędrną skórę.
Witamina E
Źródła: oleje roślinne, orzechy laskowe, pestki słonecznika i dyni
Witamina E często nazywana jest również witaminą młodości. Ma ona silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki swojemu działaniu spowalnia ona proces starzenia się skóry oraz ją nawilża.
Zobacz, co jeść, aby mieć piękną i jędrną skórę.
Selen
Źródła: orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk, pestki dyni.
Selen ma właściwości odkażające, przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Dodatkowo opóźnia starzenie się skóry.
Zobacz, co jeść, aby mieć piękną i jędrną skórę.
Cynk
Źródła: pestki dyni, zarodki pszenne, sezam
Cynk również ma duży wpływ na wygląd skóry. Pomaga ona w złuszczaniu się starych komórek naskórka oraz w budowie nowych. Dzięki temu zapobiega również zatykaniu się porów i powstawaniu zaskórników. Cynku zmniejsza produkcję łoju, którego nieprawidłowe wydzielanie może zwiększać ryzyko rozwoju zmian skórnych.
Zobacz, co jeść, aby mieć piękną i jędrną skórę.