![Bulwy fenkułu można wykorzystać na różne sposoby - gotować,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/21/f8/623c63e6ae19b_o_large.jpg)
Fenkuł
Bulwy fenkułu można wykorzystać na różne sposoby - gotować, smażyć, grillować lub piec. Z kolei łodygi nadadzą smaku zupom i wywarom. Fenkuł zwany jest inaczej koprem włoskim.
![Jarmuż, podobnie jak szpinak, doskonale odda smak włoskich...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/60/81/623c646fabfab_o_large.jpg)
Jarmuż
Jarmuż, podobnie jak szpinak, doskonale odda smak włoskich potraw, szczególnie makaronów. Można też z niego zrobić zupę, gulasz, danie warzywne, omleta lub naleśniki. Zwolennicy zdrowego trybu życia chętnie sięgają po chipsy z zielonych liści.
![Ten rodzaj sałaty nie jest nowością na polskim rynku....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/be/e7/623c64f7a52f5_o_large.jpg)
Roszponka
Ten rodzaj sałaty nie jest nowością na polskim rynku. Roszponka znana jest w wielu polskich domach. Można ją wykorzystać jako bazę do sałatki, dodatek do burgerów, mięs lub ryb. Efektowne mogą być również pesto lub koktajle z wykorzystaniem małych listków.
![Romanesco to charakterystyczna odmiana kalafiora. Tak, jak w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/47/7e/623c658e6f4fb_o_large.jpg)
Romanesco
Romanesco to charakterystyczna odmiana kalafiora. Tak, jak w przypadku białego kalafiora, sprawdza się jako pożywne danie. Wystarczy go ugotować, oprószyć smażoną bułką tartą i podać bliskim. Wiele przepisów pozwala jednak poszerzyć horyzonty. Różyczki mogą stanowić bazę sałatek, włoskich past, pizzy lub zupy-kremu.