1/13
W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską...
fot. Szymon Starnawski/archiwum PolskaPress

Pańska skórka

W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską skórką. Smakołyk przygotowywany jest z cukru, wody, syropu smakowego, ubitych białek i mąki ziemniaczanej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne ciekawe produkty i potrawy z woj. mazowieckiego.

2/13
Jednym z dań regionalnych Mazowsza jest zupa z dyni z...
fot. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne

Zupa z dyni z Jednorożca

Jednym z dań regionalnych Mazowsza jest zupa z dyni z Jednorożca.

3/13
Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od trasy W-Z, choć...
fot. wikimediacommons.pl/CC by 3.0

Wuzetka

Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od trasy W-Z, choć według drugiej wersji jest to tylko skrót od wypieku z kremem (wu -zet-ka).

4/13
W Warszawie w dwudziestoleciu międzywojennym były popularne...
fot. Andrzej banas/Gazeta Krakowska

Flaki po warszawsku

W Warszawie w dwudziestoleciu międzywojennym były popularne flaki podawane z pulpetem i startym parmezanem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Zobacz również

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Dwie oprawy kibiców Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski

Dwie oprawy kibiców Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski