Uwaga! Nie jedz tych produktów, jeśli masz problemy z pamięcią. Mogą zwiększać ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera >>> >>>
RYBY
Ryby uchodzą za źródło wielu witamin i kwasów. Mają one pozytywny wpływ na mózg i jego funkcjonowanie. Osoby, które mają problemy z pamięcią powinni jednak unikać tuńczyka. Oprócz bogatego smaku, jest on również bogaty w rtęć, która może okazać się niebezpieczna.
Uwaga! Nie jedz tych produktów, jeśli masz problemy z pamięcią. Mogą zwiększać ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera >>> >>>
TŁUSZCZE TRANS
Mają one negatywny wpływ na krążenie krwi i jej przepływ do mózgu. Osoby, które spożywają te tłuszcze w dużych ilościach są bardziej podatne na rozwój choroby Alzheimera lub otępienia.
Najwięcej tłuszczów trans występuje w żywności przetworzonej:
- Margaryny w kostce,
- Frytury do głębokiego smażenia,
- Wyroby cukiernicze,
- Wyroby czekoladowe,
- Żywność typu fast food,
- Sery topione,
- Dania instant, zupki chińskie,
- Majonez.
Uwaga! Nie jedz tych produktów, jeśli masz problemy z pamięcią. Mogą zwiększać ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera >>> >>>
PRODUKTY Z GLUTAMINIANEM SODU
Są to gorące kubki, chińskie zupki, sosy instant, zupy w proszku, gotowe dania w słoikach, konserwy mięsne, wędliny, pasztety itp.
Spożyty w dużych ilościach może wywoływać niekorzystne objawy fizjologiczne: zawroty głowy i osłabienie.
Uwaga! Nie jedz tych produktów, jeśli masz problemy z pamięcią. Mogą zwiększać ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera >>> >>>