1/6
Przepis na Aebleskiver - duńskie pączki...
fot. Wikipedia

Przepis na Aebleskiver - duńskie pączki

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki maślanki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
marmolada


Ubić białka na pianę. W drugiej misce zmieszać żółtka z cukrem, dodać mąkę, proszek, sodę, maślankę i rozpuszczone i wysuszone masło. Wymieszać, a następnie dodać białka. Uformować kulki, dodając do środka marmoladę.

Smażyć na małym ogniu.

2/6
Przepis na Oliebollen - pączki holenderskie...
fot. Wikipedia

Przepis na Oliebollen - pączki holenderskie

1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
pół litra mleka
pół kg mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

Nadzienie


1 cytryna ( w tym skórka)
1 jabłko
150 g rodzynek
50 g skórki owocej np. z pomarańczy

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, cynamonem i łyżeczką soli w misce. Zrób w środku mąki dziurkę i wlej tam rozbełtane
Przykryj ciasto folią i zostaw na godzinę w ciepłym, suchym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodaj skórki z cytryny i pomarańczy, wyciśnij sok z cytryny.

Kawałki jabłka zamocz w misce sokiem cytrynowym i posyp skórką z cytryny, rodzynkami i dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj ciasto z nadzieniem i odstaw do wyrośnięcia.

Smażyć kulki w oleju.

3/6
Oponki- pączki angielskie...
fot. Wikipedia

Oponki- pączki angielskie

200 g opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

- tłuszcz do smażenia
- cukier puder

Serek, mąkę, jajko, proszek do pieczenia dodać zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkowywać, za pomocą szklanki wycinać kółka, a w nich np. przy pomocy kieliszka mniejsze otwory. Smażyć na gorącym oleju.

4/6
Przepis na Churro, Pączki hiszpańskie (wiedeńskie), gniazdka...
fot. „Chocolate with churros” autorstwa User:Dominik - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wi

Przepis na Churro, Pączki hiszpańskie (wiedeńskie), gniazdka

250 g mąki pszennej
4 jajka
100 g masła
szczypta soli

Zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli, na wrzątek wrzucić przesianą mąkę, mieszać. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie. Ostudzić.

Następnie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Na papier wycisnąć kółka. Można także wycisnąć ciasto w długie, podłużne ciastka. Smażyć. Podać z cukrem pudrem lub lukrem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Zobacz również

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach