Serowe ciasteczka
Składniki:
Ciasto
▪ 30 dag mąki
▪ 15 dag margaryny
▪ 2 jajka
▪ 30 dag sera żółtego Edamskiego MSM Mońki w bloku
▪ sól do smaku
Nadzienie
▪ 15 dag sera żółtego Edamskiego
▪ 15 dag serka czosnkowego
▪ pieprz do smaku
▪ klika płatków migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto łącząc ze sobą ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, mąkę, margarynę, sól i jajka. Zagnieć ciasto i włóż je na 10 minut do lodówki. Ze startego sera żółtego i serka czosnkowego przygotuj nadzienie. Dopraw pieprzem do smaku. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wykrajaj kształt ciasteczek. Na połowie z nich połóż po łyżeczce nadzienia, przykryj pozostałymi krążkami i dociśnij brzegi, tak by nadzienie nie wyciekało. Ciastka posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Tortilla z szynką i serem
Składniki:
▪ opakowanie placów typu tortilla
▪ kilka łyżek musztardy
▪ kilka plastrów cienko pokrojonej szynki
▪ kilka plastrów sera żółtego Gouda
▪ 1 pomidor
▪ kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Tortillę delikatnie podgrzej na suchej patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. Na środku placka połóż pokrojoną szynkę, ser i plasterki pomidora pozbawionego wcześniej pestek. Przykryj sałatą. Ciasno zawiń placki, np. zaginając dolny kawałek w górę a następnie „rolując” bok. Tortillę możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Lekka sałatka warzywna
Składniki:
▪ 1 kalafior
▪ 1 brokuł
▪ 2 pomidory
▪ 25 dag żółtego sera Podlaskiego
▪ pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i posól. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć na gotującą się wodę i gotuj al dente (miękkość sprawdź widelcem). Ugotowany kalafior wyjmij na durszlak i pozostaw do wystudzenia. Następnie podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody, w której gotował się kalafior i również gotuj al dente. Po ugotowaniu odcedź. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystko ułóż na talerzu i posyp startym żółtym serem.