1/6
Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i...
fot. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

2/6
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Tatar ze śledzia z awokado

Składniki:
- 4-6 filetów śledziowych,
- 2 dojrzałe (ale nie za miękkie) awokado,
- mała czerwona cebulka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- świeża kolendra lub pietruszka,
- pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować tatar ze śledzia z awokado?
1. Śledzie moczyłam w mleku (możesz także moczyć je w wodzie).
2. Namoczone śledzie, awokado i cebulkę pokroiłam w kostkę.
3. W miseczce wymieszałam majonez, jogurt, sok z cytryny, pieprz oraz odrobinę (naprawdę niewiele, bo śledzie i tak będą słone).
4. Delikatnie wymieszałam sos ze śledziami, cebulką oraz częścią awokado.
5. Ułożyłam tatar ze śledzia w szklanym naczyniu i przykryłam wierzch resztą pokrojonego awokado (warto skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało).
6. Całość posypałam świeżą kolendrą.

3/6
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Śledzie na słodko z rodzynkami

Składniki:
- 4-6 filetów ze śledzia,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- rodzynki,
- łyżka octu,
- łyżka cukru,
- łyżka oliwy z oliwek.

Jak przygotować śledzie na słodko z rodzynkami?
1. Śledzie namoczyłam, po czym pokroiłam na paski.
2. W rondelku podgrzałam koncentrat, oliwę, ocet i cukier. Na koniec dodałam rodzynki.
3. Umieściłam śledzie w słoiczku i zalałam przestudzonym sosem.
4. Odstawiłam do lodówki na godzinę dzień.

4/6
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Śledzie w marynacie jabłkowej

Składniki:
- 4-6 świeżych śledzi,
- 4 kwaskowate jabłka,
- 2 cebule,
- 1,5 szklanki wody,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- łyżeczka cukru,
- 3 goździki,
- liść laurowy,
- olej.

Jak przygotować śledzie w zalewie jabłkowej?
1. Oczyściłam, osoliłam i usmażyłam śledzie na oleju z obu stron, aż zrobiły się rumiane. Zostawiłam do ostudzenia.
2. Przygotowałam marynatę z wody, octu, cukru i przypraw. Wlałam wszystko do rondelka i podgrzałam.
3. Obrałam i pokroiłam na plastry jabłka oraz cebulę, po czym wrzuciłam do marynaty. Gotowałam przez dwie minuty. Zostawiłam do przestygnięcia.
4. Ułożyłam śledzie w słoiku i zalałam marynatą. Całość powinna stać w chłodnym miejscu co najmniej kilka godzin.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Radwańska, Gortat, Czerkawski, Jędrzejczyk, Celt na GP na żużlu. [ZDJĘCIA]

TYLKO U NAS
Radwańska, Gortat, Czerkawski, Jędrzejczyk, Celt na GP na żużlu. [ZDJĘCIA]

Pan Kleks czaruje w... Gorzowie! Zobaczcie ten przepiękny mural!

Pan Kleks czaruje w... Gorzowie! Zobaczcie ten przepiękny mural!

Wielki pożar w Bytomiu. Spłonęło 10 autobusów. Zapaliły się w nocy w zajezdni

Wielki pożar w Bytomiu. Spłonęło 10 autobusów. Zapaliły się w nocy w zajezdni

Zobacz również

Iga Świątek najlepiej zarabiającą sportsmenką na świecie. Jak jej się to udaje?

Iga Świątek najlepiej zarabiającą sportsmenką na świecie. Jak jej się to udaje?

Zawalenie się bloku w Biełgorodzie. Atak Ukrainy czy robota Kremla? - WIDEO

Zawalenie się bloku w Biełgorodzie. Atak Ukrainy czy robota Kremla? - WIDEO