Znasz te orzechy? Jedz je, aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera! Zalety orzechów włoskich
Często możemy usłyszeć o tym, jak znakomitym źródłem cennych minerałów i składników odżywczych są orzechy. Często wspomina się o kokosie oraz orzechach laskowych, jednak warto przyjrzeć się innemu rodzajowi tego pożywienia. Mowa o orzechach włoskich, które cieszą się niezwykłą popularnością w Polsce. I słusznie, gdyż mają one bogactwo cennych składników, które sprawiają, że możemy przeciwdziałać m.in. chorobie Alzheimera. SZCZEGÓŁY >>>TUTAJ<<< lub w galerii! >>>
Wyjątkowe zalety orzechów włoskich
Choroba Alzheimera jest niezwykle uciążliwa, ale zwykle rozwija się powoli. Dlatego też warto zadbać o dostarczanie organizmowi składników pokarmowych, które będą sprzyjać profilaktycznemu zwalczaniu ryzyka wystąpienia tej choroby. Idealnie sprawdza się tu orzechy włoskie, które są wyśmienitym źródłem naturalnych antyoksydantów. Jest ich ponad 2 razy więcej niż we wszelkiego rodzaju innych orzechach!
ZOBACZ TEŻ:
Stan witaminy E w organizmie
Tak zrzucisz zbędne kilogramy! Połącz dietę ze skutecznym leczeniem!
Co więcej, orzechy włoskie są znakomitym źródłem białka, witaminy E, aminokwasów oraz błonnika pokarmowego. Szczególnie cenne jest jednak to, że w nich jest wiele korzystnych kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe w orzechach włoskich - dlaczego warto je jeść?
Pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych na działanie mózgu wykazały różnorodne badania. Orzechy włoskie zawierają najwięcej kwasu tłuszczowego omega-3 spośród wszystkich orzechów. Co więcej, ekstrakt tego orzecha znakomicie wzmacnia funkcje komórkowe mózgu. Wszystko dzięki obecności innych cennych kwasów, w tym EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy).
ZOBACZ TEŻ:
Stan witaminy E w organizmie
Tak zrzucisz zbędne kilogramy! Połącz dietę ze skutecznym leczeniem!
Badania na orzechach włoskich - co wykazali naukowcy w związku ze zwalczaniem choroby Alzheimera?
Badacze potwierdzili, że ekstrakt z orzechów włoskich znakomicie wpływa na mitochondria, które odpowiadają za energie naszych komórek. Przede wszystkim orzechy włoskie sprzyjają ograniczaniu powstawania części beta-amyloidów odpowiedzialnych za tworzenie się płytek w mózgu, czyli właśnie choroby Alzheimera.
ZOBACZ TEŻ:
Stan witaminy E w organizmie
Tak zrzucisz zbędne kilogramy! Połącz dietę ze skutecznym leczeniem!
Ekstrakt z orzechów włoskich stymuluje wytwarzanie ATP, czyli związku dostarczającego komórkom energii. Olej z tego orzecha może wyraźnie wspomagać nie tylko profilaktykę, ale i zwalczanie Alzheimera.