Grillowane jabłka z kaszanką
Składniki
jabłka 1 kilogram
kaszanka 40 dkg
majeranek 1 łyżka
Kaszankę wymieszać z majerankiem i odstawić.
Jabłka umyć i odkroić wierzch, wydrążyć środki. Napełnić kaszanką i przykryć odkrojonym wierzchem. Zawinąć w folię aluminiową i piec kilka minut na grillu lub w piekarniku. Podawać na ciepło. Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony smaker.pl
Poznaj więcej przepisów na kaszankę --->
Panierowana kaszanka
Składniki
Kaszanka
Jajko
Natka pietruszki
Bułka tarta
olej rzepakowy
Kaszankę o średnicy około 6 cm pokroić w plastry. Na talerzyku rozkłócić jajko, dodać do niego garść natki pietruszki. Na drugi talerzyk wysypać bułkę tartą. Plastry kaszanki maczać w jajku z natką pietruszki, bułce tartej – podwójnie. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Przepis pochodzi z książki „Kiełbaski i parówki”.
Przepis pochodzi ze strony smaker.pl
Poznaj więcej przepisów na kaszankę --->
Paluszki z kaszanki
Składniki
kaszanka 500 g
cienkie plasterki surowego boczku 110 g
gruszki 500 g
zielony ser magnacki 4 plastry ok.100 g
cukier 2 płaskie łyżki
Panierka: 1 jajko, bułka tarta, mąka
Blaszka 9 X 22 cm, wyłożona folią przezroczystą z zapasem.
Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Plasterki boczku kroimy w paseczki, przesmażamy na patelni (średni ogień) do chrupkości. Boczek zdejmujemy z patelni, na tłuszcz kładziemy gruszki, dodajemy cukier i dusimy około 15-20 minut. Gruszki studzimy i łączymy z boczkiem.
Kaszankę pozbawioną osłonki miksujemy na dość jednolitą masę, czas miksowania około 3-4 minuty. Można delikatnie doprawić solą i pieprzem. Na blacie roboczym rozwijamy folię przezroczystą, rozkładamy masę z kaszanki, przykrywamy drugim kawałkiem foli. Kaszankę wałkujemy na prostokąt 23 X 28 cm, po cm na zapas.
Przykładamy foremkę i przez folię tniemy 3 paski 9 X 22 cm. Następnie zdejmujemy górną folię, a za pomocą dolnej przenosimy kaszankę na spód blaszki, obracając ją do góry dnem. Folię zdejmujemy. Kaszankę przykrywamy plastrami sera.
Potem nakładamy warstwę gruszek z boczkiem, plaster kaszanki, ser, druga warstwa gruszek i na koniec plaster kaszanki. Wszystko lekko dociskamy, zawijamy folią, przykrywamy drugą blaszką, dociskamy. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny lub zamrażalki na pół godziny. Po schłodzeniu kaszankę wyjmujemy z foremki, odwijamy z foli i kroimy w 2-3 cm plastry.
Plastry obtaczamy w mące, jajku, i na koniec bułce tartej. Smażymy kilka minut na głębokim tłuszcz z obu stron. Podajemy z ziemniakami, ryżem. Doskonale też smakują z chlebem.
Przepis pochodzi ze strony smaker.pl
Poznaj więcej przepisów na kaszankę --->
Placki ziemniaczane z kaszanką
Składniki
Ziemniaki ½ kg
Kaszanka 15 dag
Cebula biała 2 szt.
Jajko 4 szt.
Mąka pszenna 2 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Szczypiorek 1 pęczek
Olej do smażenia
Obrane ziemniaki, jedną cebulę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jedno jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki, smażyć z obu stron na złoto. Drugą cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać kaszankę, wymieszać, lekko przysmażyć. Na usmażone placki położyć kaszankę, na kaszankę pokrojonego w drobną kostkę ogórka i sadzone jajko. Podawać Jako przekąskę lub na obiad.
Przepis pochodzi ze strony smaker.pl