3/15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
12 potraw wigilijnych...
fot. ARC DZ

12 potraw wigilijnych
ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.

Potrzebujesz:

30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kostka rosołowa grzybowa
2-3 łyżki masła
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:








































Zobacz również

Coraz większe kolejki do testów na koronawirusa w Lubuskiem

Coraz większe kolejki do testów na koronawirusa w Lubuskiem

Przepisy „królowej obiadów” mają 160 lat. Co proponowała za 5 zł?

Przepisy „królowej obiadów” mają 160 lat. Co proponowała za 5 zł?

Polecamy

Premier Czech: porozumienie w sprawie Turowa możliwe za kilka tygodni

Premier Czech: porozumienie w sprawie Turowa możliwe za kilka tygodni

Śmierć 37-latki, która była w bliźniaczej ciąży. Zlecono kontrolę

Śmierć 37-latki, która była w bliźniaczej ciąży. Zlecono kontrolę

Alert RCB dla dziewięciu województw. Silny wiatr i możliwy brak prądu

Alert RCB dla dziewięciu województw. Silny wiatr i możliwy brak prądu

Dodaj ogłoszenie