5 z 14
![Wsyp do jajek ze śmietaną amoniak i proszek do pieczenia....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1a/fc/63ca66d3de9ea_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Ciastka amoniaczki. Krok 3
Wsyp do jajek ze śmietaną amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość do połączenia składników.
6 z 14
![Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, masło lub margarynę i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ff/51/63ca66d8b98e7_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Ciastka amoniaczki. Krok 4
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, masło lub margarynę i posiekaj nożem. Wlej jajka ze śmietaną i zagnieć ciasto.
7 z 14
![Gotowe ciasto podziel na kilka porcji. Każdą porcję...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/cc/94/63ca66dc2f7bf_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Ciastka amoniaczki. Krok 5
Gotowe ciasto podziel na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkuj na ok. 5 milimetrów. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką, by nie przyklejało się do wałka.
8 z 14
![Wytnij kształty ciastek i układaj je na blaszce wyłożonej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/91/b0/63ca66e030ecb_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Ciastka amoniaczki. Krok 6
Wytnij kształty ciastek i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj dwie miseczki. Do jednej wsyp cukier, a do drugiej wlej odrobinę białka.