W skrócie:
Dziś mam dla ciebie przepis na prawdziwe kaszubskie frykasy. W potocznej mowie „frykas” to smakowita, wyszukana potrawa. I być może dlatego Kaszubi nazwali tak danie, które gotowano kiedyś od święta. To po prostu potrawka z kurczaka lub, inaczej mówiąc, kura w białym sosie z rodzynkami. Dziś ryż z kurczakiem to nic wyszukanego, ale kiedyś tego typu potrawy były prawdziwym rarytasem. Możesz się spotkać z różnoraką pisownią dotyczącą tego dania. Po kaszubsku będą to frékasë, ale widziałam także ferkasy, frikasy, a nawet fricasse. Wszystkie te nazwy oznaczają po prostu coś pysznego i taka jest właśnie potrawka z kurczaka po kaszubsku. Najlepsze w niej jest to, że można (a zgodnie z tradycją nawet trzeba) zrobić ją z mięsa, które zostanie ci z rosołu. Wykorzystamy do niej także część bulionu. Często bywało więc tak, że kaszubska gospodyni na pierwsze danie podawała rosół z kury, a na drugie frékasë. No, może nie do końca, bo Kaszubi często zaczynają posiłek od ciasta – zwłaszcza ten odświętny.
Sos do frykasów zrobisz w kilka minut – jest naprawdę prosty i pyszny. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa, bo moja babcia robiła przepyszne, delikatne frékasë i właśnie jej przepis dzisiaj podaję. To danie serwuje się z ryżem. Niektórzy sugerują, że kurczaka w białym sosie można podać z ziemniakami, ale nie robiłabym tego. Po pierwsze to już nie będą tradycyjne kaszubskie frykasy, których ryż jest nieodłączną częścią. To tak, jakby zrobić spaghetti carbonara bez spaghetti. Po drugie, sos do frykasów jest gęsty i sycący. Jeśli zestawisz go z ziemniakami, to danie będzie po prostu za ciężkie i straci cały swój aromat. Wypróbuj tradycyjne, kaszubkie frykasy. Ten przepis na kurczaka z ryżem jest naprawdę genialny.
Ferkase – kaszubski frykas, czyli potrawka z kurczaka
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
¾ szklanki ryżu,
500 g mięsa z kurczaka do rosołu,
pęczek włoszczyzny,
1 cebula,
3 liście laurowe,
100 g rodzynek,
100 ml śmietanki 30%,
2 łyżki mąki,
łyżka masła,
sok z połówki cytryny,
łyżeczka cukru,
sól, pieprz,
natka pietruszki do posypania.
Jak zrobić potrawkę z kurczaka po kaszubsku, czyli ferkase?
Mięso z kurczaka umieściłam w garnku, dodałam pokrojoną włoszczyznę, opaloną nad gazem cebulkę, wlałam 1 l wody i ugotowałam rosół.
Ryż ugotowałam na sypko.
Odlałam 400 ml bulionu, a mięso z rosołu wyjęłam na talerz i podzieliłam na części.
Rodzynki namoczyłam w wodzie.
Na patelni rozgrzałam masło, dodałam mąkę i zrobiłam zasmażkę.
Do zasmażki dolewałam stopniowo bulion i mieszałam. Następnie dolałam śmietankę i ponownie wymieszałam wszystko na gładki sos, podgrzewając go na małym ogniu.
Dodałam sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i ponownie wymieszałam.
Do sosu dodałam mięso z kurczaka i przemieszałam.
Na talerzach ułożyłam odcedzony ryż i dodałam kurczaka w sosie. Całość posypałam natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?