5/13
Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu...
fot. Mark Stebnicki / Pexels

4. Brzoskwinie

Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu wielu substancji aktywnych, w tym przeciwutleniaczy, które są pomocne w profilaktyce przeciwnowotworowe. Mają niski indeks glikemiczny i są ubogie w puryny. Niestety aż 99 proc. próbek uprawianych konwencjonalnie brzoskwiń przebadanych w USA jest zanieczyszczonych śladowymi ilościami pestycydów. Dlatego także w przypadku tych owoców, zalecane jest wybieranie produktów z upraw ekologicznych.

6/13
Gruszki to owoce, które cenione są za dostarczanie do...
fot. mali maeder / Pexels

5. Gruszki

Gruszki to owoce, które cenione są za dostarczanie do organizmu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Niestety prawie dwie trzecie gruszek z nieekologicznych upraw, przebadanych przez Departament Rolnictwa USA, wykazuje ślady pięciu lub więcej pestycydów, które mogą zaszkodzić ludziom.

Jak podaje EWG, to dramatyczny skok w porównaniu z testami sprzed zaledwie siedmiu lat, które wykazały, że mniej niż połowa badanych gruszek zawierała pozostałości tych substancji. Tym bardziej rekomendowane jest wybieranie owoców z upraw ekologicznych.

7/13
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej. Mają...
fot. Elizabeth Rose / Pexels

6. Nektarynki

Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej. Mają właściwości podobne do swojej popularnej kuzynki. Na liście najbardziej zanieczyszczonych produktów znalazły się o dwa miejsca niżej od niej. Sięgając po nektarynki warto wybierać te pochodzące z ekologicznych upraw, nadal pamiętając o tym, aby bardzo dokładnie umyć ich skórkę przed jedzeniem.

8/13
Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w...
fot. Aphiwat chuangchoem / Pexels

7. Jabłka

Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze. Największa koncentracja składników oraz błonnika pokarmowego znajduje się w skórce. Niestety większość konwencjonalnie uprawianych jabłek dostępnych w USA jest przesiąknięta difenyloaminą, przeciwutleniającą chemią stosowaną w celu zapobiegania rozwojowi brązowych lub czarnych plam skórce jabłek. Dopóki nie będzie możliwe określenie bezpiecznego poziomu difenyloaminy, EWG zaleca spożywanie ekologicznych jabłek i ich przetworów, czyli soków i musów, aby zminimalizować ryzyko spożycia nitrozoamin i innych potencjalnie niebezpiecznych pozostałości pestycydów.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Jak kiedyś wyglądało Krosno Odrzańskie? Zobacz wyjątkowe, archiwalne zdjęcia

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Na osiedlach znów będzie Miejskie Granie. Gdzie i o której zagrają filharmonicy?

Na osiedlach znów będzie Miejskie Granie. Gdzie i o której zagrają filharmonicy?

Zobacz również

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Oskar Paluch znów wskoczył na podium. Jest liderem na zapleczu

Codziennie z Przylepu wywożonych jest 20 ton odpadów po pożarze. Ile jeszcze zostało?

Codziennie z Przylepu wywożonych jest 20 ton odpadów po pożarze. Ile jeszcze zostało?