5/7
Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka
Niektóre gospodynie twierdzą, że sekretem udanego ciasta jest dodanie jajka. W przepisach najczęściej łączy się ono z odrobiną masła i ma sprawić, że masa będzie się lepiej wyrabiać i kleić. Składniki: 650 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/3 łyżeczki soli, ok. 300 ml ciepłej wody.
6/7
Ciasto na pierogi z dodatkiem masła
Niektórzy zamiast jajka dodają masło. Składniki: 400 g mąki, łyżeczka masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szklanka gorącej wody.
7/7
Ciasto na pierogi z dodatkiem oleju
Wśród sposobów na idealne pierogowe ciasto pojawia się także ten z tajemnym składnikiem w postaci oleju. Zwolennicy przepisu twierdzą, że dzięki niemu ciasto jest elastyczne, a pierogi nie rozklejają się. Składniki: 500 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju, 250 ml gorącej wody.