Czerwone wino
Włosi piją czerwonego wina ogromne ilości. Nie ma ono może tylu procentów, do ilu jesteśmy przyzwyczajeni, bo mieszkańcy Italii piją je nawet podczas obiadu.
Chociaż spór dotyczący tego, czy faktycznie jest zdrowe ciągle trapi naukowców, to trzeba przyznać, że sam jego wpływ na to, że stajemy się rozluźnieni, już można uznać za zdrowy.
Buraki
Kojarzą się z wigilijnym barszczem, a powinniśmy je jeść ciągle. Wspomagają układ krwionośny, pomagają zwalczać wirusy, regulują trawienie. Co jakiś czas powinniśmy pić sok z buraka, połączony z jabłkiem, by zapobiegać przeziębieniom i grypie.
Jarmuż, szpinak, bazylia
Zielenina nie tylko dekoruje posiłki, ale też wspomaga trawienie. Jarmuż jest odmianą kapusty, którą hodowały w ogródkach nasze babcie. Znosi nawet mrozy i śnieg. Potem odszedł zapomnienie, ale teraz coraz częściej pojawia się na naszych stołach.
Szpinak dodany do jajecznicy obniża ciśnienie i chroni przed miażdżycą. Bazylia zaś w swojej tajskiej odmianie pachnie oszałamiająco - korzennie i miętowo, więc warto dodawać ją do wody z cytryną czy sałatek.
Kapusta
Podobnie jak brokuły, kalafior czy brukselka kapusta wzmacnia odporność i ma dużo witamin. Kiszona oczyszcza przewód pokarmowy z pozostałości gnilnych i wzmacnia jego pracę.