Korzeń kurkumy
Korzeń kurkumy, zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej, wspomaga pracę układu trawienia, a zwłaszcza wątroby i jelit.
Przyprawę tę można spożywać w daniach (również przyprawianych popularnym rodzajem mieszanki curry), a także w deserach czy napojach (tzw. złote mleko). Jest też dostępna w formie kapsułek oraz wyciągów alkoholowych.
Herbata matcha
Sproszkowana zielona herbata matcha należy do najbogatszych źródeł katechin. Te silne antyoksydanty wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, m.in. metali ciężkich.
Można spożywać ją tradycyjnie, a także jako dodatek do koktajli czy deserów (np. puddingu), ew. zastąpić dobrej jakości zieloną herbatą, np. gunpowder. Parząc ją, nie należy używać bardzo gorącej wody. Warto też wypróbować napój przygotowany metodą cold brew: liście zalewa się przegotowaną lub źródlaną wodą i wstawia na noc do lodówki.
Ostropest plamisty
Nasiona ostropestu plamistego należą do najskuteczniejszych produktów wspomagających regenerację wątroby i usprawniających jej pracę. Zawierają sylimarynę, która najlepiej działa razem z cynaryną zawartą w karczochu.
Ostropest można kupić w formie naturalnej, przy czym nasiona dodaje się po zmieleniu do potraw, których później nie należy podgrzewać. Jest też dostępny w herbatkach, mieszankach ziołowych czy w formie wyciągu lub czystej sylimaryny.
Algi chlorella
Słodkowodne algi chlorella zapewniają komplet związków odżywczych z białkiem, chlorofilem i cennymi antyoksydantami włącznie. Dlatego przyjmowane w postaci prasowanych tabletek czy proszku (np. jako składnik koktajli) sprawdzają się w roli odtruwającej multiwitaminy.
Kupując chlorellę należy jednak wybierać tylko produkty z certyfikowanych upraw, ponieważ te tańsze często zawierają algi skażone. Powodem tego jest obecność toksyn wytwarzanych przez sinice oraz zanieczyszczenie środowiska.