5/19
FAKT: Choć nadmiar kawy może wywołać nieprzyjemne bóle...
fot. PxHere.com

FAKT: Choć nadmiar kawy może wywołać nieprzyjemne bóle głowy, jej wypicie może także pomóc złagodzić tę dolegliwość. Takie działanie zawartej w naparze kofeiny jest udowodnione naukowo, a tabletki o silnym działaniu przeciwbólowych, zawierające w składzie paracetamol oraz kofeinę, można kupić w aptece.

6/19
MIT: Kofeina zawarta w kawie rzeczywiście może nasilać...
fot. PxHere.com

MIT: Kofeina zawarta w kawie rzeczywiście może nasilać wydzielenie moczu, lecz przy regularnym jej piciu organizm wyrównuje te straty. Wyjątek stanowi sytuacja jednorazowego wypicia ok. 5 filiżanek kawy przez osobę, która normalnie jej nie spożywa. Wówczas może ona zaobserwować krótkotrwałe efekt odwodnienia.

7/19
FAKT i MIT: U osób, które rzadko piją kawę, jej konsumpcja...
fot. PxHere.com

FAKT i MIT: U osób, które rzadko piją kawę, jej konsumpcja może spowodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Jednak ci, którzy często sięgają po ten napój, wyrabiają sobie tolerancję na jego działanie. Efekt zwiększenia ciśnienia jest więc nieznaczący. Z tego powodu nawet przy stwierdzonym nadciśnieniu tętniczym nie trzeba rezygnować z regularnego sięgania po ten wyśmienity napój, choć należy odpowiednio dopasować jego dawkę, by nie wywoływał objawów nadwrażliwości na kofeinę.

8/19
FAKT: Współcześnie wiadomo, że u osób pijących co najmniej 1...
fot. Pixabay.com

FAKT: Współcześnie wiadomo, że u osób pijących co najmniej 1 filiżankę kawy dziennie występuje o 11 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu z osobami, które unikają tego napoju. Sięganie po niego może być korzystne dla osób z tą choroba, jednak naparu nie należy dosmaczać cukrem, miodem ani śmietanką.

Wypijanie 3-5 filiżanek wiąże się z obniżeniem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, a konsumpcja 3 – zmniejsza o 25 proc. zagrożenie chorobą Parkinsona. Tzw. mała czarna wspomaga też ochronę przed depresją, marskością wątroby i stłuszczeniem tego narządu.

Kawa może zapobiegać chorobom nowotworowym, co wynika z jej bogatego składu zasobnego w substancje przeciwutleniające. Zawarty w niej kafeol chroni cząsteczki DNA przed uszkodzeniami, a kwas kawowy hamuje zmiany w materiale genetycznym zdrowych komórek i namnażanie komórek rakowych. Chroni zwłaszcza przed rozwojem raka m.in. wątroby, jelita grubego, prostaty czy endometrium.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Dziś winnice wyglądają jak po apokalipsie. Czy jest szansa na pomoc?

Dziś winnice wyglądają jak po apokalipsie. Czy jest szansa na pomoc?

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

Zobacz również

Dziś winnice wyglądają jak po apokalipsie. Czy jest szansa na pomoc?

Dziś winnice wyglądają jak po apokalipsie. Czy jest szansa na pomoc?

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz