5/8
E 310, E 311, E 312...
fot. pixabay.com

E – od 300 do 399 to przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

E 310, E 311, E 312
- występują m.in. w płatkach ziemniaczanych, gumie do żucia
Mogą wywołać reakcje alergiczne

E 320 BHA, E 321 BH
- występują: tłuszcze, frytki, ciastka, ciasta w proszku
W dużych dawkach mogą powodować zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii

E338 - kwas fosforowy
- występowanie: cola, napoje energetyzujące, konserwy, sery i wędliny pakowane próżniowo
- negatywny wpływ na organizm, m.in. odmineralizowuje kości i zęby

6/8
E 412 – guma guar...
fot. pixabay.com

E od 400 do 499 to emulgatory, środki spulchniające czy żelujące

E 412 – guma guar
- występuje m.in. w : dżemach, galaretkach, żywności dla niemowląt, suszonych owocach, wyrobach cukierniczych, drażetkach do ssania
- nadmiar może być przyczyną m.in. wzdęć

E 420 – sorbitol
Dodatek możemy znaleźć w takich produktach , jak:
galaretki owocowe, nadzienia cukiernicze, sosy owocowe, soki i kompoty owocowe, wyroby czekoladowe i kakaowe, kremy do smarowania, produkty niskokaloryczne, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki łącznie z mrożonymi i głęboko mrożonymi, produkty żywnościowe dla niemowląt

Nadużywanie tej substancji może prowadzić do problemów z jelitami.

7/8
E621 - glutaminian sodu...
fot. pixabay.com

Grupa 600 - wzmacniacze smaku

E621 - glutaminian sodu
- znajdziemy go w koncentratach spożywczych, zupach i dania w proszku, przyprawach, sosach w proszku, sosach sojowych, wędlinach, konserwach
Nadmierne jego spożywanie może nasilać astmę, wywołać nudności, zawroty głowy, palpitacje serca

E622 glutaminian potasu
Dodawany jest do sosów w proszku, przypraw sypkich, sosu sojowego, koncentratów spożywczych, wędlin, konserw mięsnych, zup i dań typu instant.
Nadmiar może wywołać bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, uczucie osłabienia.

8/8
E951 - aspartam...
fot. pixabay.com

Zastępują cukier

E951 - aspartam
Dodawany jest do coli, jogurtów, płatków śniadaniowych, gum do żucia, produkty typu "light"
Może powodować m.in. bóle głowy, zawroty głowy, bezsenność, problemy z widzeniem, nudności

E 954 sacharyna
Może występować w napojach bezalkoholowych, dżemach, cukierkach, owocach konserwowych, gumach do żucia.

W dużych ilościach może powodować alergie. Zabroniona jest kobietom w ciąży.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Polskie sztafety awansowany na igrzyska. Zdjęcia z pięknych Bachamów

Polskie sztafety awansowany na igrzyska. Zdjęcia z pięknych Bachamów

Kto wygrał pierwszy „Taniec z gwiazdami”? Pamiętasz zwycięzców wszystkich edycji?

Kto wygrał pierwszy „Taniec z gwiazdami”? Pamiętasz zwycięzców wszystkich edycji?

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

Zobacz również

Udana rehabilitacja czołówki piłkarskiej IV ligi

Udana rehabilitacja czołówki piłkarskiej IV ligi

Ależ to były (w)czasy! Zobacz Kołobrzeg oczami starszych pokoleń

Ależ to były (w)czasy! Zobacz Kołobrzeg oczami starszych pokoleń