1/11
Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu.
fot. pixabay.com

Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu.

2/11
Garnek rozmaitości Katarzyny Skuty...
fot. Katarzyna Skuta

Garnek rozmaitości Katarzyny Skuty

Składniki

kawałek kiełbasy wędzonej
kawałek boczku
duża cebula
2 marchewki
kilka liści kapusty białej
500 ml soku pomidorowego
2-3 marynowane papryki
1 puszka kukurydzy
olej
cukier, sól, pieprz i ostra musztarda do smaku

Wykonanie

Boczek i kiełbasę pokroić na kawałki, wrzucić wraz z cebulą do rondla i obsmażyć (jeśli boczek mało tłusty, dodać trochę oleju do smażenia). Dołożyć pokrojoną marchewkę i poszatkowaną kapustę. Obsmażyć chwilę i wlać sok pomidorowy. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i pokrojoną w paski paprykę.
Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać trochę ostrej musztardy. Przykryć i dusić chwilę, w tym czasie sok pomidorowy zgęstnieje. Podawać z pieczywem, ryżem lub bez dodatków.
W przypadku braku jakiegoś składnika można zastąpić go innym i dodać np. ziemniaki, pieczarki, inny rodzaj mięsa (np. pieczonego kurczaka z obiadu) itp.

3/11
Wołowe ragout z fasolą Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Wołowe ragout z fasolą Violetty Grzelki

Składniki

ok. 600 g wołowiny pieczeniowej zmielonej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry ewentualnie pietruszki
przyprawy zmielone: 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku.

Wykonanie

Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz.
Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, jak papryki zmiękną dodać zmielone mięso wołowe.
Podsmażać kolejne 5-10 minut mieszając co jakiś czas aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając aby nie przypalić. W razie potrzeby dolać trochę wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę oraz pomidory.
Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut.
Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz z dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

4/11
Meksykański garnek Doroty Wójcickiej...
fot. Dorota Wójcicka

Meksykański garnek Doroty Wójcickiej

Składniki
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
150 g żółtej fasolki szparagowej
1 puszka czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
6 pieczarek
1 średniej wielkości cebuli
1 puszka pomidorów
ok. 2-3 łyżeczek soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
olej do smażenia

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka.
Fasolkę szparagową pokroić na ok. 3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski, razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kurczaka.
Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka.
Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Miało być ciastko na deser, a wyszedł zakalec. Stal znów przegrała w Arenie Gorzów

Miało być ciastko na deser, a wyszedł zakalec. Stal znów przegrała w Arenie Gorzów

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Zielone Ogrody nad Odrą w Nowej Soli. Sadzonki warzyw i kwiatów są po kilka złotych

Zielone Ogrody nad Odrą w Nowej Soli. Sadzonki warzyw i kwiatów są po kilka złotych

Zobacz również

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Zielone Ogrody nad Odrą w Nowej Soli. Sadzonki warzyw i kwiatów są po kilka złotych

Zielone Ogrody nad Odrą w Nowej Soli. Sadzonki warzyw i kwiatów są po kilka złotych