5/11
Kociołek różności z szynką, fasolą i makaronem Katarzyny...
fot. Katarzyna Jaworek

Kociołek różności z szynką, fasolą i makaronem Katarzyny Jaworek

Składniki
400g fasoli Jaś
1/2 kg szynki wędzonej
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 cebula
1 pomidor
1/2 strąka papryki czerwonej
1/2 strąka papryki żółtej
1/2 strąka papryki zielonej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150g makaronu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
oliwa
sól, pieprz, majeranek

Wykonanie
Fasolę przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotować na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do fasoli. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do gotującej się fasoli. Razem gotować około 30 minut.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ósemki. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Warzywa i szynkę dodać do wywaru. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Całość gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodać do gotującej się potrawy. Gotować 10 minut. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

6/11
Fasolka po bretońsku Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Fasolka po bretońsku Joanny Tokarz

Składniki

500 g fasoli Jaś
50 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy (np śląska, toruńska)
1 puszka pomidorów (400 g)
4 łyżki prażonej cebulki
2 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
150 g przecieru pomidorowego
1 pełna łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli
3 łyżki suszonego majeranku

Wykonanie
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie min. 12 godzin, następnie wybrać ziarenka jeśli są nadpsute i zalać świeżą wodą (ok. 3 litry). Gotować przez minimum godzinę na wolnym ogniu.
W czasie gotowania fasoli podsmażyć najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z pokrojoną kiełbasą. Przyrumienione przełożyć do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodać także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawić przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości grochu- jeszcze około jedną godzinę.
Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego dodać odmierzoną ilość mąki i energicznie wymieszać, przełożyć do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzić do zagotowania, dodać suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.

7/11
Rozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Rozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki Delkowskiej

Składniki

4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry

Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat,wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś lubi mięso, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.

8/11
Warzywa smażone z boczniakami Iwony Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Warzywa smażone z boczniakami Iwony Borowiec

Składniki
40 dag ziemniaków
25 dag marchwi
15 dag boczniaków
1 duża cebula
1 por
3/4 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
sól
pieprz

Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i opłukać. Smażyć razem przez 5 minut na łyżce oleju. Zdjąć z patelni. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, pora w krążki, marchew utrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć marchew z ziemniakami przez 8-10 minut ciągle mieszając. Dodać pora, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z musztardą i 1/2 szklanki wody, dodać do warzyw i zagotować potrawę, jeszcze raz doprawić. Wymieszać z podsmażonymi boczniakami z cebulą i wszystko razem chwile pogotować.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Tłumy na targach rolniczych w Gliśnie. Jak tu gwarno, smacznie i kolorowo! Zobaczcie!

Tłumy na targach rolniczych w Gliśnie. Jak tu gwarno, smacznie i kolorowo! Zobaczcie!

Audi uderzyło w drzewo. Kierowca nie żyje

Audi uderzyło w drzewo. Kierowca nie żyje

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Zobacz również

Audi uderzyło w drzewo. Kierowca nie żyje

Audi uderzyło w drzewo. Kierowca nie żyje

Kwiatowa Gala w Hali Akrobatycznej. Na kiermaszu roślin znowu tłumy |ZDJĘCIA|

Kwiatowa Gala w Hali Akrobatycznej. Na kiermaszu roślin znowu tłumy |ZDJĘCIA|