5/9
Składniki:...
fot. Czytelniczka Monika Piekarska

Kolorowe szaszłyczki

Składniki:
* pierś kurczaka kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do marynaty na min.1 godzinke mozna na całą noc (marynata :musztarda,oliwa,sok z cytryny)
* mała cukinia kroimy w plastry
* dwie papryki kroimy w dużą kostkę
* 3 cebule kroimy w plastry
* kilka pieczarek

Składniki nadziewamy na przemian według własnych upodobań. I grillujemy, aż mięso nabierze złocistego koloru.
Zamiast kurczaka można dać też rybę lub plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych warzyw.

6/9
Składniki:...
fot. Tarsmak

Faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-p

Składniki:
* 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 150 g)
* 2 kulki sera mozarella
* 3-4 pomidory suszone z oliwy
* olej
* świeża bazylia i rozmaryn
* sól, pieprz do smaku
* sos musztardowo-paprykowy

Wykonanie:
Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć połowę kulki mozarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i grillować na ruszcie z obu stron po ok. 10 min. Podawać z pikantnym Sosem musztardowo-paprykowym.

7/9
Składniki:...
fot. Tarsmak

Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym

Składniki:
* 1 młoda cukinia
* 100 g sera feta
* świeża bazylia
* pieprz
* olej
* sos czosnkowy

Wykonanie:
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane, posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym.

8/9
Składniki:...
fot. Tarsmak

Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym

Składniki:

* 600 g polędwiczki wieprzowej

Marynata:
* 100 ml oleju
* 2 łyżki sosu sojowego
* 100 ml piwa
* 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
* sok z ½ cytryny
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz do smaku
* Sos chrzanowy Tarsmak

Wykonanie:
Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Podawać z sosem chrzanowym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Majówka w Karczmie Taberskiej i Krumskie Osobowości. Ale się działo, zobaczcie!

Majówka w Karczmie Taberskiej i Krumskie Osobowości. Ale się działo, zobaczcie!

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Zobacz również

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Najlepsze oprawy z finałów Pucharu Polski. Przoduje Legia

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie