Kolorowe szaszłyczki
Składniki:
* pierś kurczaka kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do marynaty na min.1 godzinke mozna na całą noc (marynata :musztarda,oliwa,sok z cytryny)
* mała cukinia kroimy w plastry
* dwie papryki kroimy w dużą kostkę
* 3 cebule kroimy w plastry
* kilka pieczarek
Składniki nadziewamy na przemian według własnych upodobań. I grillujemy, aż mięso nabierze złocistego koloru.
Zamiast kurczaka można dać też rybę lub plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych warzyw.
Faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-p
Składniki:
* 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 150 g)
* 2 kulki sera mozarella
* 3-4 pomidory suszone z oliwy
* olej
* świeża bazylia i rozmaryn
* sól, pieprz do smaku
* sos musztardowo-paprykowy
Wykonanie:
Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć połowę kulki mozarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i grillować na ruszcie z obu stron po ok. 10 min. Podawać z pikantnym Sosem musztardowo-paprykowym.
Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym
Składniki:
* 1 młoda cukinia
* 100 g sera feta
* świeża bazylia
* pieprz
* olej
* sos czosnkowy
Wykonanie:
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane, posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym.
Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym
Składniki:
* 600 g polędwiczki wieprzowej
Marynata:
* 100 ml oleju
* 2 łyżki sosu sojowego
* 100 ml piwa
* 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
* sok z ½ cytryny
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz do smaku
* Sos chrzanowy Tarsmak
Wykonanie:
Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Podawać z sosem chrzanowym.