Są odpowiednie dla cukrzyków
Dieta osób z cukrzycą powinna opierać się o produkty o niskim indeksie glikemicznym (<50). Jabłko wpisuje się ramy zaleceń idealnie, ponieważ ma niski wynoszący 35, a ładunek glikemiczny średniego jabłka (180 g) wynosi 4,06 i również jest niski (<10).
To „zamiatacze” wolnych rodników
W barwnej skórce jabłka znajdują się liczne substancje o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak beta-karoten (48 mcg.), kryptoksantyna (20 mcg.), luteina i zeaksantyna (54 mcg.), cyjanidyna (2,86 mg), epikatechina (13,7 mg), kwercetyna (7,3 mg), proantocyjanidyny (171 mg).
Jabłka pomagają neutralizować nadmiar wolnych rodników, które towarzyszą otyłości, cukrzycy i innym chorobom metabolicznym.
Pomagają regulować ciśnienie krwi
W profilaktyce nadciśnienia oraz leczenia tej choroby, istotna jest przede wszystkim adekwatna do potrzeb podaż potasu w diecie i niskie spożycie sodu. Jabłka to dobre żywieniowe źródła potasu w diecie, stąd osoby z nadciśnieniem powinny sięgać po nie nawet każdego dnia!
Wspomagają koncentrację i czujność
W badaniu z września 2019 r. opublikowanym w International Journal of Occupational Safety and Ergonomics zaobserwowano, że dodatek jabłka do lunchu spożywanego przez kierowców autobusu, poprawia ich czujność i zwiększa koncentrację podczas pracy.