1/9
Chcesz wzbogacić dania z grilla o cenne wartości odżywcze i...
fot. freepik.com

Zdrowe i lekkie sałatki do grilla z warzyw sezonowych. Sprawdź przepisy na fit sałatki do dań z grilla z rzodkiewką, szparagami i brokułem

Chcesz wzbogacić dania z grilla o cenne wartości odżywcze i witaminy? Wypróbuj te przepisy na pyszne, lekkie i zdrowe sałatki na grilla.

2/9
Składniki:...
fot. natabene/123rf.com

Sałatka na grilla z pomidorkami i fetą

Składniki:
– mix sałat z roszponką lub rukolą (ok. 500 g) lub sałata lodowa,
– słoik suszonych pomidorów,
– 3 łyżki zielonych oliwek,
– 200 g pomidorków koktajlowych,
– 1 długi ogórek,
– 100 g sera feta.
Sos:
– 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka musztardy miodowej,
– 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego,
– sól i oregano.

Przygotowanie:
Do miski włożyć mix sałat lub porwaną sałatę lodową, posiekane pomidory suszone i oliwki oraz ogórka pokrojonego w plasterki i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Ser feta pokroić w kostkę i dodać do miski. W oddzielnej miseczce zrobić sos. Wymieszać oliwę z oliwek z musztardą miodową, octem balsamicznym lub winnym. Dodać do smaku szczyptę oregano i soli. Sałatkę polać sosem i wymieszać.

3/9
Składniki:...
fot. rawlik/123rf.com

Sałatka z rzodkiewką do dań z grilla

Składniki:
– 1 mała główka sałaty masłowej,
– 1 pęczek rzodkiewki,
– 1 długi zielony ogórek,
– 1/2 pęczka szczypiorku razem z dymką,
– 1/2 pęczka koperku,
– 150 g jogurtu naturalnego,
– sól, pieprz.

Przygotowanie:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka przekroić na cztery części, a następnie w plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.

Sałatę, ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek przełożyć do miski i wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowany sos dodać do sałatki i wymieszać.

4/9
Składniki:...
fot. pretoperola/123rf.com

Sałatka grecka

Składniki:
– pół sałaty lodowej,
– 1 pomidor,
– 1/2 czerwonej cebuli,
– 1/2 szklanki czarnych oliwek,
– 250 g greckiego sera feta,
– 4 łyżeczki suszonego oregano,
– 4 łyżki oliwy extra vergine,
– świeżo zmielony pieprz,
– prażone pestki z dyni i słonecznika.

Przygotowanie:
Sałatę porwać na drobne kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, oliwki na połówki, a cebulę cienko poszatkować. Wszystkie składniki umieścić w misce.

Z oliwy, oregano, pieprzu i ewentualnie innych przypraw zrobić sos w oddzielnym naczyniu. Przelać sos do sałatki i delikatnie przemieszać. Posypać prażonymi pestkami i serem feta pokrojonym w kostkę.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Matura z angielskiego 9 maja 2024: arkusz CKE i odpowiedzi

Matura z angielskiego 9 maja 2024: arkusz CKE i odpowiedzi

Zielonogórzanin dostał mandat 500 zł po grillu na działce. Czego nie wolno robić?

Zielonogórzanin dostał mandat 500 zł po grillu na działce. Czego nie wolno robić?

W Żaganiu maturzyści pisali egzamin z języka angielskiego. Jak im poszło?

W Żaganiu maturzyści pisali egzamin z języka angielskiego. Jak im poszło?

Zobacz również

Co było przyczyną pożaru rektoratu akademii w Gorzowie? Są cztery możliwości

Co było przyczyną pożaru rektoratu akademii w Gorzowie? Są cztery możliwości

W Żaganiu maturzyści pisali egzamin z języka angielskiego. Jak im poszło?

W Żaganiu maturzyści pisali egzamin z języka angielskiego. Jak im poszło?