Cebula
Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność
Pomarańcze
Zamiast łykać witaminę C, warto sięgnąć po pomarańcze. Są one znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Warto jeść je z błonkami oddzielającymi cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Już jedna pomarańcza to 100 proc. dziennej zalecanej dawki witaminy C.
Miód
Miód niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Działa m.in. na gronkowce i paciorkowce oraz pałeczki gram-ujemne. Jest dobry na przeziębienia i kłopoty z gardłem.
Herbata
Herbata jest najpopularniejszym napojem, jednak rzadko zastanawiamy się nad jej właściwościami. Dzięki takim składnikom jak garbniki, teina, pektyny oraz olejki eteryczne pomaga... niemal na wszystko. Działa m.in. bakteriobójczo i przeciwbólowo... Zawiera antyoksydanty które mają właściwości przeciwgrypowe