Imbir
Imbir leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Można zetrzeć kawałek i dodać go herbaty, albo kanapki. Można też kawałeczek imbiru po prostu żuć. Pamiętajmy też, że jest wspaniałą przyprawą do mięs i pierników.
Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Jogurt
Jogurt wspomaga działanie systemu immunologicznego. Warto sięgnąć po niego podczas kuracji antybiotykowej, bo pomaga w odtworzeniu w jelicie przyjaznych dla organizmu bakterii które niszczone są właśnie przez antybiotyki.
Warto też pamiętać, że jogurt hamuje w jelicie rozmnażanie się szkodliwych bakterii i grzybów- częstej przyczyny infekcji jelitowych.