EKOLOGICZNE CHILI
Chodzi o ekologiczne chili sin carne, oznakowane jako bezglutenowe, jednak zawierające niebezpieczny dla części konsumentów gluten.
Partie: L83 01 (data minimalna 16.04.2026), L173 01 (05.03.2026).
Masz problemy glutenowe, ale zdążyłaś to kupić? Odnieś, zażądaj zwrotu pieniędzy, a przede wszystkim nie jedz.
NASTĘPNE CHILI, W PUDEŁKACH
To także chili sin carne, lecz w innych opakowaniach.
Omiń, jeśli masz dietę bezglutenową.
Partia L049 01, minimalna trwałość 15.02.2022.
MISKI, TALERZE I KUBKI Z IKEA: GROŹBA POPARZENIA
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma IKEA wycofuje zgodnie z zasadą ostrożności wyroby do kontaktu z żywnością z serii Heroisk i Talrika: miski, talerze i kubki. Powód: ryzyko pęknięcia i oparzenia w przypadku spożywania gorącej żywności.
Rzeczy te można zwrócić w najbliższym sklepie tej sieci.
PIEPRZ Z WIETNAMU: SALMONELLA
W próbkach pieprzu naturalnego mielonego (100 g) w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie tego produktu, zwłaszcza bez obróbki termicznej, to poważne ryzyko zatrucia pokarmowego.
Producent: Rol-Tim z Annolesia. Kraj pochodzenia – Wietnam.
Dane partii: kod kreskowy 5 902900 005817, najlepiej spożyć przed 15.04.2022.