1/6
Suszenie wydaje się być proste, warto jednak pamiętać o...
fot. 123rf/jasiek03

Nie moczymy grzybów przed zasuszeniem

Suszenie wydaje się być proste, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Grzyby jedynie oczyszczamy, nie myjemy ich, aby nie nasiąkały wodą.

2/6
Wielu doświadczonych grzybiarzy ma w domu specjalny sprzęt –...
fot. pixabay.com/kropekk_pl

Suszarka do grzybów

Wielu doświadczonych grzybiarzy ma w domu specjalny sprzęt – suszarkę do grzybów. Wygodny pojemnik w kilka godzin wysuszy posegregowane okazy. W zależności od modelu czas i pojemność różnią się między sobą. Urządzenie działa na zasadzie nawiewu. Najtańsze małe suszarki można kupić już za ok. 100 złotych, za większe i funkcjonalne modele trzeba dać 200-300 złotych.

3/6
Amatorzy często stawiają na domowe suszenie zbiorów, a tu...
fot. pixabay.com/silviarita

Suszenie grzybów na słońcu

Amatorzy często stawiają na domowe suszenie zbiorów, a tu sposobów jest kilka. Wiosną i latem można pokusić się o wystawienie grzybów na działanie promieni słonecznych. Warunkiem jest dobra pogoda – przez kilka dni musi być ciepło i słonecznie. Pokrojone i równomiernie rozłożone maślaki lub koźlaki wystawia się na zewnątrz (najlepiej na tacce lub siatce, przykryte gazą) i suszy przez kilka dni.

4/6
Niektórzy wybierają szybszą formę – piekarnik. Tu zamiast...
fot. pixabay.com/Pimasuro

Suszenie grzybów w piekarniku

Niektórzy wybierają szybszą formę – piekarnik. Tu zamiast kilku dni proces suszenia skraca się do kilku godzin. Pokrojone grzybki można położyć na ruszcie lub na tacce. Temperatura nie może być za wysoka, najlepiej ustawić 50-60 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Dla lepszego efektu można lekko uchylić drzwiczki, dzięki temu leśne zbiory nie zaparują.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Nad zalewem w Małomicach świętowali rycerze św. Floriana

Nad zalewem w Małomicach świętowali rycerze św. Floriana

Zobacz również

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Miało być ciastko na deser, a wyszedł zakalec. Stal znów przegrała w Arenie Gorzów

Miało być ciastko na deser, a wyszedł zakalec. Stal znów przegrała w Arenie Gorzów