5/12
Mrożonki są równie zdrowe, co świeże warzywa i owoce, a...
fot. Qwart/gettyimages.com

Korzystaj z mrożonek

Mrożonki są równie zdrowe, co świeże warzywa i owoce, a dodatkowo pomagają zaoszczędzić pieniądze. Kiedy za 125 g świeżych malin zapłacisz 8 zł, w tej samej cenie kupisz aż 6 razy więcej tych mrożonych. W dodatku użyjesz ich dokładnie tyle, ile potrzebujesz, a reszta będzie czekać na swoją kolej w zamrażarce – tam się nie zepsuje!

Nie musisz korzystać z mrożonek zawsze, ale pamiętaj, że pozwalają niskim kosztem szybko przyrządzić zdrowe posiłki. Dzięki mrożonkom możesz też zimą korzystać ze smaków lata!

6/12
Gdy tylko to możliwe, korzystaj z sezonowych warzyw i...
fot. Hagi/gettyimages.com

Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców

Gdy tylko to możliwe, korzystaj z sezonowych warzyw i owoców. Wiosną i latem zapewnisz sobie w ten sposób różnorodność, a poza tym zawsze warzywa i owoce są najtańsze wtedy, gdy jest na nie sezon. Możesz też sam przygotować mrożonki, za które podziękujesz sobie zimą.

7/12
To, że naturalne produkty są zdrowsze niż przetworzona...
fot. Ricardascerbulenas/gettyimages.com

Wybieraj naturalne produkty

To, że naturalne produkty są zdrowsze niż przetworzona żywność, wie każde dziecko. Często jednak wydaje nam się, że przetworzone, gotowe produkty bardziej się opłacają. Fakt, podgrzanie sosu ze słoika trwa jakieś 10 minut krócej niż przygotowanie go samodzielnie, ale szczerze: co zrobisz z zaoszczędzonym w ten sposób czasem?

Tak naprawdę nieprzetworzona żywność, oprócz tego, że jest zdrowsza, jest też tańsza, a jej przygotowanie wcale nie wymaga dużo więcej czasu. Daj sobie szansę, by się o tym przekonać.

8/12
Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jeśli jednak odpowiednio...
fot. Rimma_Bondarenko/gettyimages.com

Nie wyrzucaj jedzenia

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jeśli jednak odpowiednio zaplanujesz jadłospis i z sukcesem w postaci kupienia tylko tego, co pojawiło się na liście zakupów, przejdziesz przez Biedronkę czy Lidla, będziesz na najlepszej drodze do tego, żeby nie wyrzucać jedzenia.

Nie zawsze udaje się przygotować takie posiłki, by wykorzystać wszystkie produkty do końca, ale to nie oznacza, że można spisać je na straty. Po pierwsze, to, co ma krótszy termin ważności, umieść z przodu lodówki, by o tym nie zapomnieć. Po drugie, zamrażaj – możesz zamrozić naprawdę mnóstwo rzeczy. Resztka sosu czy bulionu, zapomniany banan, nadmiarowe kromki chleba – lepiej żeby trafiły do zamrażarki niż na śmietnik.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Piękny jubileusz Stowarzyszenia w Stanowicach. Pokazują, że warto pracować dla innych

Piękny jubileusz Stowarzyszenia w Stanowicach. Pokazują, że warto pracować dla innych

Udana rehabilitacja czołówki piłkarskiej IV ligi

Udana rehabilitacja czołówki piłkarskiej IV ligi

Cztery godziny i ogórki małosolne gotowe. Wypróbuj ekspresowy przepis

Cztery godziny i ogórki małosolne gotowe. Wypróbuj ekspresowy przepis

Zobacz również

Piękny jubileusz Stowarzyszenia w Stanowicach. Pokazują, że warto pracować dla innych

Piękny jubileusz Stowarzyszenia w Stanowicach. Pokazują, że warto pracować dla innych

Kule śniegu, które ozdobią ogród w maju. Polecam pięknie kwitnącą kalinę Roseum

Kule śniegu, które ozdobią ogród w maju. Polecam pięknie kwitnącą kalinę Roseum