1/21
Znamy kilka sposobów na to, co zrobić, aby siedząc w domu...
fot. Olaf Speier/123RF

Znamy kilka sposobów na to, co zrobić, aby siedząc w domu nie przytyć. Zobacz nasze rady na kolejnych slajdach i ciesz się dobrą formą!

2/21
Pracując zdalnie, a także opiekując się dzieckiem, postaraj...
fot. Ocean Ng on Unsplash

1. Zaplanuj godziny posiłków

Pracując zdalnie, a także opiekując się dzieckiem, postaraj się mniej więcej zaplanować regularne posiłki, co 3-5 godzin. Najlepiej, aby liczba wynosiła od 3. większych do 5. mniejszych porcji. Rozplanowanie jedzenia pomoże kontrolować apetyt oraz nada każdemu dniowi pewien powtarzalny i regularny schemat.

3/21
Mając opracowane godziny posiłków, warto od razu zaplanować,...
fot. Travis Yewell on Unsplash

2. Ustal menu z wyprzedzeniem

Mając opracowane godziny posiłków, warto od razu zaplanować, co zostanie spożyte w ramach każdego z nich. Plan można przyszykować na cały tydzień, na kilka dni lub opracowywać z dnia na dzień. Mając rozpiskę dań, przygotowanie listy niezbędnych artykułów spożywczych to kwestia kilkunastu minut, a jej posiadanie znacznie ułatwi robienie zakupów. Co więcej, mając zaplanowany cały tydzień pod kątem jedzenia, częstotliwość zakupów będzie mniejsza.

4/21
Mimo obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa SARS-CoV-2...
fot. Camila Melim on Unsplash

3. Nie zamawiaj posiłków na wynos

Mimo obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa SARS-CoV-2 lokale gastronomiczne mogą realizować zamówienia na wynos. Niestety tego typu dania są smaczne, ale zawierają mnóstwo tłuszczu, a często również cukru. Częste ich konsumowanie sprzyja spożywaniu zbyt dużej ilości kilokalorii w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Nadmiar energii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej, większość posiłków składa się z produktów zbożowych z oczyszczonej, jasnej mąki oraz nie zawiera wielu warzyw. Krótko po spożyciu takiego wysokokalorycznego dania, szybko ponownie dopada głód.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Dość czekania! Po trzech latach wracają lubuskie derby!

Dość czekania! Po trzech latach wracają lubuskie derby!

Miało być ciastko na deser, a wyszedł zakalec. Stal znów przegrała w Arenie Gorzów

Miało być ciastko na deser, a wyszedł zakalec. Stal znów przegrała w Arenie Gorzów

Zobacz również

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka