5/14
Cytryna
Sok z cytryny lub olejek z cytrynowy wymieszany z wodą do czyszczenia szafek kuchennych zdezynfekuje je i nada im zapachu nielubianego przez mole.
6/14
Środki chemiczne na mole
W sklepach dostępne są specjalne środki chemiczne przeznaczone do zwalczania moli spożywczych. Wiele z nich jest na bazie składników pochodzenia naturalnego. Najciekawsze są pułapki nasączone feromonami.
7/14
Zadbaj o szczelne opakowania
Mole mogą się zagnieździć w różnych, suchych produktach w kuchni, m.in. w migdałach, dlatego otwarte opakowanie warto zabezpieczyć gumką-recepturką albo przesypać orzechy do zamkniętego pojemnika.
8/14
Suche produkty do przesypania
Po zakupach wszystkie suche produkty powinny być przesypane do czystych słoików. Dzięki temu można obserwować np.: mąkę pszenną i uniemożliwić dostanie się do niej robaków.