1/5
Jak przygotować idealny makaron? Sprawdźcie! (porady)
2/5
Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego...
fot. Fotolia

Na głęboką wodę

Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Pierwszorzędną zasadą podczas gotowania jest napełnienie garnka odpowiednią ilością wody – mianowicie na litr powinno przypadać 100 gram pasty.

3/5
Kolejnym ważnym elementem jest hartowanie makaronu zimnym...
fot. Fotolia

Hartowanie tak i nie

Kolejnym ważnym elementem jest hartowanie makaronu zimnym strumieniem wody. Czy jest to konieczne? Okazuje się, że nie zawsze. W przypadku gdy gotujemy makaron do dania z sosem, w momencie przelewania go zimną wodą spłukujemy z niego skrobię i sól, przez co sos będzie mniej spojony z naszą pastą. Jednak gdy zależy nam aby makaron był w dobrym stanie jeszcze następnego dnia, warto go zahartować.

4/5
Jeśli zależy nam na czasie, pamiętajmy aby dodać sól dopiero...
fot. 123RF

Z solą trzeba ostrożnie

Jeśli zależy nam na czasie, pamiętajmy aby dodać sól dopiero w momencie wrzenia wody - w przeciwnym razie, będziemy musieli czekać nieco dłużej na jej zagotowanie. Istotne jest także, żeby nie przesolić, 1 łyżka soli przypadać powinna na 1 litr wody.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Zabytki motoryzacji zjechały do Słubic. Wraz z nimi setki fanów!

Zabytki motoryzacji zjechały do Słubic. Wraz z nimi setki fanów!

Majówka w Żarach ruszyła. Zobaczcie relację z marszobiegu dla rodzin

Majówka w Żarach ruszyła. Zobaczcie relację z marszobiegu dla rodzin

Kosmiczna oprawa po porażce Nadala. Godne pożegnanie legendy w Madrycie [GALERIA]

Kosmiczna oprawa po porażce Nadala. Godne pożegnanie legendy w Madrycie [GALERIA]

Zobacz również

Zabytki motoryzacji zjechały do Słubic. Wraz z nimi setki fanów!

Zabytki motoryzacji zjechały do Słubic. Wraz z nimi setki fanów!

Majówka w Żarach ruszyła. Zobaczcie relację z marszobiegu dla rodzin

Majówka w Żarach ruszyła. Zobaczcie relację z marszobiegu dla rodzin