Jak zrobić kompot? Pyszny napój nie tylko z jabłek! [Zobacz przepisy]
Domowy kompot to znakomity sposób na przygotowanie zdrowej przekąski. Sprawdź przepis!
Kompot z dyni
Kompot z dyni
Składniki:
400 g dyni
1 1/2 l wody
1 łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
1 laska cynamonu
4 całe goździki
40 g cukru
Przygotowanie:
Dynię należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie do garnka trzeba dolać wodę i podgrzewać. Do gotującej się dyni trzeba dodać goździki i cynamon. Następnie kompot można dosłodzić i dolać ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Gotowy kompot z dyni trzeba odstawić do ostudzenia.
Kompot z suszu
Kompot z suszonych owoców można wykonać nie tylko z gruszek i jabłek. Jeżeli nie lubicie dymnego smaku, to można zrezygnować z wędzonych śliwek. Świetnie sprawdzają się suszone morele, wiśnie, czerwone i czarne porzeczki a nawet rodzynki.
Kompot z suszu
Składniki
100 g mieszanych suszonych owoców
500 ml wody
20 g cukru
1 kora cynamonu
2 całe goździki
sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Suszone owoce należy opłukać w ciepłej wodzie. Umieścić w garnku, zalać wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia. Następnie kompot trzeba gotować w tej samej wodzie. W trakcie gotowania należy go dosłodzić i przyprawić. Całość trzeba gotować około 15-20 minut. Na koniec kompot z suszu można doprawić sokiem z połowy pomarańczy.
Kompot z jabłek
Domowy kompot to pyszny sposób na orzeźwiający lub rozgrzewający napój. Zobacz, jak zrobić kompot z jabłek.