Kto nie lubi czekolady niech pierwszy rzuci kamieniem. Pewnie ktoś by się znalazł, ale byłby w zdecydowanej mniejszości. Czekoladę lubią i duzi i mali. Rocznie statystyczny mieszkaniec Polski zjada około 6 kilogramów czekoladowych słodyczy. Okazuje się, że czekolada ma na nasz organizm dobry i zarazem zły wpływ. Co się zatem dzieje z organizmem, gdy jemy czekoladę?
>>>>>>>SPRAWDŹ
Wpływa na pracę mózgu
Jedzenie gorzkiej czekolady powoduje wzrost koncentracji. Znajduje się w niej epikatechina jest flawonoid, dzięki któremu poprawia się ukrwienie mózgu oraz wzmacnia pamięć krótkotrwała.
Czytaj też:
Sprawdź poziom witaminy B-12
Takie są skutki niedoboru witaminy C
Wprowadza w pozytywny nastrój
Ziarna kakaowca zawierają tłuszcze, które w naturalny sposób stymulują wydzielanie przez organizm hormonów szczęścia – endorfin. Dlatego jedzenie czekolady często poprawia nastrój.
Czytaj też:
Sprawdź poziom witaminy B-12
Takie są skutki niedoboru witaminy C
Ma korzystny wpływ na pracę serca
Umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady może przyczyniać się do zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób serca, między innymi poprzez sugerowany wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, stanu zapalnego i stężenia cholesterolu.
Czytaj też:
Sprawdź poziom witaminy B-12
Takie są skutki niedoboru witaminy C