5/15
Francuskie śniadanie to przede wszystkim świeże pieczywo –...
fot. 123rf

Francja

Francuskie śniadanie to przede wszystkim świeże pieczywo – brioszki, bagietki, croissanty albo tosty, które obowiązkowo podaje się z owocowymi dżemami. Śniadanie to nie jest objętościowo duże – dla większości Francuzów najważniejszym posiłkiem jest obiad. Dlatego dla wielu posiłek ten składa się ze świeżego owocu, małego ciastka i kawy.

6/15
Na pełne tradycyjne, angielskie śniadanie składają się...
fot. iStock

Wielka Brytania

Na pełne tradycyjne, angielskie śniadanie składają się bekon, kiełbaski, jajka, black pudding (rodzaj kaszanki), pieczona fasola, pomidory, tost i grzyby. W zależności od regionu, Brytyjczycy chętnie dodają do niego smażone nerki, ziemniaki, wątróbkę lub placki ziemniaczane. Pełna wersja tego dania jadana jest raczej tylko w wolne dni lub święta. Na co dzień większość Brytyjczyków rezygnuje z tego kalorycznego i pracochłonnego posiłku, zwracając się ku śniadaniu kontynentalnemu złożonemu np. ze świeżego pieczywa z dżemem, kanapki z bekonem, tostów lub płatków kukurydzianych. Do popicia obowiązkowo herbata!

7/15
W Szwecji najbardziej popularnym śniadaniem są kanapki...
fot. 123rf

Szwecja

W Szwecji najbardziej popularnym śniadaniem są kanapki (smörgås), często z chrupkiego pieczywa, z cienką warstwą masła i kombinacją takich składników jak szynka, ser, wędzona ryba, sałata, pomidor, ogórek i jajko na twardo. Do tego chętnie dodaje się wyciskaną z tubki pastę rybną lub kawiorową. Czasami z kanapki rezygnuje się na rzecz płatków śniadaniowych lub muesli, zalewanych maślanką lub jogurtem.

8/15
Wietnamska kuchnia jest jedną z najzdrowszych na świecie! Na...
fot. 123rf

Wietnam

Wietnamska kuchnia jest jedną z najzdrowszych na świecie! Na śniadanie Wietnamczycy najczęściej jadają banh mi – czyli kanapkę z chrupiącej bagietki, wypełnionej różną wariacją składników. Obowiązkowo jednak muszą znaleźć się w niej świeże warzywa – ogórek, marchewka i kapusta. Do tego dodaje się coś z proteinami – omlety, pieczonego kurczaka, wołowinę lub wieprzowinę. Oprócz kanapki popularna jest tradycyjna zupa pho, lepki, doprawiony ryż, gotowane na parze naleśniki ryżowe z nadzieniem lub pierożki banh bao.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

Udana rehabilitacja czołówki piłkarskiej IV ligi

Udana rehabilitacja czołówki piłkarskiej IV ligi

Zobacz, jak mieszka Agnieszka Sienkiewicz. Tak się urządziła gwiazda hitu „Bracia”

Zobacz, jak mieszka Agnieszka Sienkiewicz. Tak się urządziła gwiazda hitu „Bracia”

Zobacz również

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

Zobacz, jak mieszka Agnieszka Sienkiewicz. Tak się urządziła gwiazda hitu „Bracia”

Zobacz, jak mieszka Agnieszka Sienkiewicz. Tak się urządziła gwiazda hitu „Bracia”