Dalgona coffee, czyli kawa po koreańsku
Kawa dalgona coffee była hitem w czasie lockdownu. Wystarczyły 3 składniki i woda i można było zrobić dziecinnie prosty w wykonaniu deser bez wychodzenia z domu. Zobacz przepis na kawę po koreańsku
Kawa po wietnamsku
Kawa po wietnamsku to kolejny sposób na zrobienie deseru z kofeiną. Przygotowywany jest za pomocą specjalnego zaparzacza (phin), który pozwala powoli spływać naparowi. Taka kawa podawana jest ze słodkim mlekiem skondensowanym. Ważne, aby obie warstwy były widoczne podczas serwowania i mogły też cieszyć oczy.
Kawa po wietnamsku
Składniki:
12 g zmielonej kawy
200 ml wody
30 ml mleka skondensowanego[/lista]
Mleko skondensowane trzeba wlać do filiżanki lub szklanki. Następnie kawę należy zaparzyć za pomocą wietnamskiego naczynia phin. W takim przypadku naczynie ze zmieloną kawą trzeba umieścić nad skondensowanym mlekiem i czekać, aż kawa powoli się zaparzy.
Jeżeli nie dysponujemy wietnamskim zaparzaczem, to namiastkę smaku można osiągnąć sięgając po napar z kawiarki. Gotową kawą należy uzupełnić filiżankę lub szklankę.
Frappé, czyli mrożona kawa
Frappé, czyli mrożona kawa to idealny napój na upały, ale nie tylko. Wystarczy mieć w domu cztery podstawowe składniki, a przygotowanie jest bardzo proste. Wypróbuj przepis na kawę mrożoną
Kawa po irlandzku
Kawa z dodatkiem odrobiny whiskey to propozycja na coraz chłodniejsze dni. Poza wzbogaceniem napoju alkoholem kawa udekorowana jest szczodrą porcją bitej śmietany, czasem posypanej kakao.
Kawa po irlandzku
Składniki:
12 g kawy
200 ml wody
10 ml whiskey
50 ml śmietanki 30%
5 g kakao[/lista]
Kawę należy zaparzyć w kawiarce. W tym czasie należy ubić schłodzoną śmietankę. Gotowy napój można wlać do wysokiej szklanki i dolać whiskey. Na wierzchu należy umieścić łyżką bitą śmietanę i oprószyć delikatnie kakao.