Kawa z koglem-moglem
Kawa z koglem-moglem to prosty sposób na przyrządzenie szybkiego i łatwego deseru. Wystarczy sięgnąć po ulubioną kawę i wymieszać żółtka z cukrem. Sprawdź przepis na kawę z koglem-moglem
Kawa z mlekiem
Kawa z mlekiem to sztandarowy sposób na odmienienie smaku czarnego napoju. Mleko można podawać w różnych proporcjach i w różnej formie. Najpopularniejsze jest cappuccino, które z łatwością wykonacie, używając spieniacza do mleka. Wykonane w idealny sposób składa się z 1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka i na wierzchu zostaje uzupełnione mleczną pianką.
Cappuccino
Składniki:
porcja dla 2 osób
[lista]
12 g zmielonej kawy
100 ml wody
200 ml mleka[/lista]
Przygotowanie:
Kawę należy zaparzyć w kawiarce. W tym czasie mleko należy delikatnie podgrzać do temperatury nie przekraczającej 70 stopni Celsjusza. Następnie 100 ml mleka wlewamy do filiżanek. Wtedy po 50 ml kawy dolewamy do mleka. Pozostałe mleko spieniamy za pomocą małego french pressa lub spieniacza na baterie. Gotową mleczną piankę układamy na wierzchu kawy.
Kawa cold brew
Kawa cold brew „parzona” na zimno jak z kawiarni, idealna na ciepłe dni. Orzeźwia i pobudza. Sprawdź przepis na cold brew i doceń jej właściwości zdrowotne
Espresso tonic
Połączenie kawy z tonikiem niektórym może wydać się nieco dziwne, ale warto spróbować takiego orzeźwiającego napoju. Na pewno doda wam energii. Sprawdź przepis na espresso tonic