5/9
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

6/9
Orzechy stanowią ważny element prawidłowo zbilansowanej...
fot. onairjiw/gettyimages

Migdały

Orzechy stanowią ważny element prawidłowo zbilansowanej diety.

Włączenie migdałów do jadłospisu wzbogaci ją o nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi miażdżycy i zawałowi serca.

Migdały poprawiają również płodność, ponieważ są źródłem witaminy E, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego.

Porcja 100 g tych orzechów stanowi źródło 250 mg wapnia.

7/9
Ta ryba jest znakomitym źródłem kwasów omega-3, które...
fot. Metkalova/gettyimages

Łosoś

Ta ryba jest znakomitym źródłem kwasów omega-3, które wykazują zbawienne działanie na organizm człowieka.

Włączenie jej do jadłospisu pomoże zmniejszyć stan zapalny w organizmie oraz wzmocni funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo selen zwarty w mięsie wykazuje działanie antyoksydacyjne, dlatego spożywanie łososia może okazać się korzystne w profilaktyce nowotworowej.

Porcja 100 g tej ryby jest źródłem 232 mg wapnia.

8/9
Warzywo charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K,...
fot. Nachteule/gettyimages

Jarmuż

Warzywo charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka wątroby, piersi, jajników oraz pęcherzyka żółciowego.

Jarmuż jest również źródłem antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Porcja 100 g jarmużu stanowi źródło 150 mg wapnia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Zobacz również

Bicie rekordu długości flagi narodowej w Krośnie Odrzańskim | ZDJĘCIA

Bicie rekordu długości flagi narodowej w Krośnie Odrzańskim | ZDJĘCIA

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi