Zalipianki
Krakowska restauracja Zalipianki prowadzona jest przez Ewę Wachowicz, byłą Miss Polonia, promotorkę tradycyjnej kuchni i jurorkę programów kulinarnych. Lokal z widokiem na Planty mieści się na ulicy Szewskiej, niedaleko Rynku Głównego. W Zalipiankach zjemy sezonowe dania inspirowane kuchnią środkowo-europejską. Na przykład, zamiast pizzy można spróbować tam podpłomyków z kurkami, pietruszką, oliwą z oliwek oraz mozzarellą lub pierogów z kaczką, kurkami, żurawiną i karmelizowaną cebulą. Lokal oferuje też wyjątkowe śniadania i desery.
Adres: Zalipianki , ul. Szewska 24, Kraków
Restauracja Akademia
Akademia przy ulicy Różanej, współtworzona przez aktora Borysa Szyca, to ekskluzywny lokal o wyrafinowanym menu. Można skosztować tu żołądków gęsich z borowikami lub pierogów z mięsem z okrasą z boczku. Na deser natomiast oferują szarlotkę na ciepło z lodami waniliowymi lub sernik o nazwie „Akademia”. Sam lokal określa się jako restauracja gwiazd, z racji bliskości planów filmowych i telewizyjnych, a także wyjątkowego, artystycznego klimatu. Miejsce oferuje wiele autorskich dań, czerpiących między innymi z kuchni polskiej.
Adres: Restauracja Akademia, ul. Różana 2, Warszawa
Polana Smaków
Warszawska Polana Smaków to lokal założony przez znanego z telewizji mistrza kuchni - Andrzeja Polana, który w wyjątkowy sposób potrafi opowiadać o gotowaniu, tradycyjnych potrawach i nadawać im nowoczesny sznyt. W jego lokalu można spróbować sezonowego menu. W listopadzie w karcie znajdziemy np. przystawkę śledzia podanego z marynowanymi, smażonymi jabłkami, kiszonym pomidorem i śmietaną szczypiorkową lub interpretację tatara. Poza tym są dostępne wyjątkowe zupy (żyntycajka, rosół codzienny).
Adres:Polana Smaków, ul. Emilii Plater 14, Warszawa
Polana Smaków
U Fukiera
Magdy Gessler nie trzeba nikomu przedstawiać. Restauratorka, osobowość telewizyjna i kreatorka niecodziennych smaków posiada pod swoją pieczą wiele lokali. Jednym z najbardziej reprezentatywnych miejsc jest restauracja U Fukiera, mieszcząca się na warszawskim rynku Starego Miasta. Na stronie lokalu możemy przeczytać, że historia tego miejsca sięga XVI wieku. Rodzina Fukierów stała się współwłaścicielami kamienicy, w której znajduje się lokal, w XVIII wieku. W piwnicach znajdował się skład win. Magda Gessler tchnęła nowe życie w stare wnętrza, odbudowane po II wojnie światowej. W lokalu zjemy dania stworzone z pieczołowicie wybranych składników, które w oryginalny sposób nawiązują do przepisów kuchni polskiej. Na przykład na zakąskę można się skusić na śledzia, zagrychę albo pasztet z dziczyzny. Następnie czekają na gości takie rarytasy jak kołduny litewskie lub placki ziemniaczane z tatarem ze śledzia. Obecnie można skorzystać też z menu na wynos.
Adres: U Fukiera, ul. Rynek Starego Miasta 27, Warszawa