5/8
Składniki: około 0,5 litra wody po ogórkach kiszonych, sól,...
fot. unsplash.com

Karkówka z grilla

Składniki: około 0,5 litra wody po ogórkach kiszonych, sól, pieprz, świeży rozmaryn, karkówka

Wykonanie: karkówkę kroimy na plastry szerokości około 1-1,5 cm, wkładamy do wody po ogórkach kiszonych na około 12 godzin i odstawiamy w chłodne miejsce. Grillujemy około 7-8 minut z każdej strony (wcześniej wrzucamy gałązki świeżego rozmarynu na rozgrzany grill - karkówka pochłonie świeży zapach rozmarynu). Przyprawiamy na koniec świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

WIDEO: Początek sezonu grillowego z Sebastianem Olmą

6/8
- Pierwsza metoda tzw. bezpośrednia. Polega na utrzymaniu...
fot. unsplash.com

Jak mądrze grillować?

- Pierwsza metoda tzw. bezpośrednia. Polega na utrzymaniu stałej temperatury na całym ruszcie. Pozwala na idealne przygotowanie kiełbas lub warzyw. Trwa przeważnie do 30 minut. Grillowanie pośrednie oznacza, że źródło żaru powinno być usytuowanie na brzegach grilla. W przeciwnym wypadku mięso się przypali, a w środku i tak będzie nadal surowe. Metoda ta pozwala na długie grillowanie powyżej 30 minut. Ostatnia metoda to tzw. pół na pół, czyli połowa rusztu jest gorąca, a druga tylko utrzymuje ciepło. To pozwala z jednej strony stworzyć chrupką skórkę, a z drugiej strony mięso będzie powoli dochodziło. Każdy niech wybierze sobie ten sposób, który najbardziej mu podpasuje. Z góry życzę smacznego!

- mówi Łukasz Konik, szef kuchni.

WIDEO: Początek sezonu grillowego z Sebastianem Olmą

7/8
- Potrzebny będzie olej rzepakowy lub oliwa z oliwek....
fot. unsplash.com

Jak właściwie marynować mięso, warzywa, ryby?

- Potrzebny będzie olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Tłuszcz jako nośnik smaków da nam dodatkowy aromat i dokładnie zamarynuje mięso. Kolejne bardzo ważne składniki to przyprawy: sól, pieprz oraz rozmaite suszone lub też w sezonie świeże zioła takie jak: oregano, rozmaryn, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, estragon, majeranek, czosnek niedźwiedzi. Dla lepszego koloru można użyć ostrej lub łagodnej suszonej czerwonej papryki. Tak przygotowane mięso powinno poleżeć minimum godzinę. Choć optymalny czas marynowania to dwie doby. Jeśli planujemy użyć mięs czerwonych jak wołowina czy też dziczyzna, możemy wykorzystać do marynat płyny: wino czerwone, musztardę, wodę z ogórków kiszonych, sos sojowy lub sos worcestershire. Marynować możemy ryby, warzywa i owoce.

- mówi Łukasz Konik, szef kuchni.

WIDEO: Początek sezonu grillowego z Sebastianem Olmą

8/8
- Tradycyjne warzywa do grillowania to cukinia, bakłażan,...
fot. unsplash.com

Jakie warzywa nadają się na grilla?

- Tradycyjne warzywa do grillowania to cukinia, bakłażan, papryka, cebula lub pieczarka. Jednak jeśli chcemy zaskoczyć gości, proponuję wykorzystanie kolby kukurydzy, całej marchwi albo topinambura. Można też pociąć warzywa na mniejsze kawałki, a wcześniej lekko je podgotować z ziołami i z dodatkiem masła. Będą pyszne! Co do owoców to świetnie się zachowuje grillowany banan w skórze, arbuz, melon, jabłko lub gruszki. Gotowe owoce grillowe możemy podawać z dodatkiem różnych smaków lodów lub sosów owocowych.

- mówi Łukasz Konik, szef kuchni.

WIDEO: Początek sezonu grillowego z Sebastianem Olmą

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Nielegalni migranci z Jemenu i Somalii zatrzymani przez straż graniczną

Nielegalni migranci z Jemenu i Somalii zatrzymani przez straż graniczną

Zmiany w rozkładzie jazdy MZK. Pojedziemy na kąpielisko H2Ochla, nowe przystanki...

Zmiany w rozkładzie jazdy MZK. Pojedziemy na kąpielisko H2Ochla, nowe przystanki...

Mistrzowie pięknego czytania ze szprotawskiej biblioteki!

Mistrzowie pięknego czytania ze szprotawskiej biblioteki!

Zobacz również

Zmiany w rozkładzie jazdy MZK. Pojedziemy na kąpielisko H2Ochla, nowe przystanki...

Zmiany w rozkładzie jazdy MZK. Pojedziemy na kąpielisko H2Ochla, nowe przystanki...

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny