Przepuklina rozworu przełykowego
Przepuklina rozworu przełykowego jest stanem, w którym część żołądka przedostaje się przez rozwór przełykowy do jamy klatki piersiowej. Zmienia się przez to przepływ pokarmu do żołądka, zakłócając mechanizmy potrzebne do zapobiegania cofania się kwasu żołądkowego do przełyku. W tym przypadku okresy odbijania zwykle pojawiają się i znikają w zależności od zmieniającej się pozycji żołądka.
Niewydolność trzustki
Trzustka produkuje enzymy trawienne potrzebne do chemicznego rozkładu żywności w przewodzie pokarmowym. Niewydolność trzustki, spowodowana kamieniami żółciowymi, zapaleniem trzustki lub rakiem trzustki, może prowadzić do niezdolności do odpowiedniego trawienia pokarmu, skutkując nietolerancjami pokarmowymi i złym wchłanianiem.
Nietolerancja pokarmowa
Niestrawność lub nietolerancja niektórych pokarmów mogą się przyczynić do nadmiernego odbijania. Dlaczego tak się dzieje? Składniki odżywcze pozostają w jelitach do spożycia przez bakterie, które wytwarzają gaz jako produkt uboczny. Powszechne nietolerancje związane z częstym odbijaniem obejmują nietolerancję laktozy, nietolerancję glutenu, zespół złego wchłaniania fruktozy i zespół złego wchłaniania sorbitolu.