13 z 15
Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz?...
fot. 123rf

12. Brak namaczania roślin strączkowych

Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz? To błąd. I to wcale niezwiązany ze smakiem, ale przede wszystkim ze zdrowiem. Rośliny strączkowe namaczamy po to, by wypuściły szkodliwe substancje, nie po to, by je zmiękczyć. Poza tym taki zabieg sprawia, że potrawa zawierająca strączki będzie szybciej strawna.

14 z 15
Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży...
fot. 123rf

13. Nieczytanie przepisu przed gotowaniem

Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży błąd. Po pierwsze może się skończyć przykrą niespodzianką w postaci konieczności zorganizowania szybkiej wycieczki do sklepu. Po drugie bez wstępnego rozeznania łatwo o pomyłkę w ocenie trudności przepisu. Zamiast srogo się rozczarować, po prostu lepiej przeczytaj przepis.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Zobacz również

Tak rodzą się talenty. Najmłodsi zielonogórscy karatecy zdali pierwsze egzaminy

Tak rodzą się talenty. Najmłodsi zielonogórscy karatecy zdali pierwsze egzaminy

Czytelniczka o Wełnianym Rynku w Gorzowie: Zamiast roślin w donicach rosną śmieci

Czytelniczka o Wełnianym Rynku w Gorzowie: Zamiast roślin w donicach rosną śmieci

Polecamy

Na ul. Długiej w Nowej Soli bez zmian, a nawet gorzej

Na ul. Długiej w Nowej Soli bez zmian, a nawet gorzej

W Sławie ludzie kupują burgera za ponad pół tysiąca zł! Wywołuje oburzenie i podziw

NOWE
W Sławie ludzie kupują burgera za ponad pół tysiąca zł! Wywołuje oburzenie i podziw

Basen pod chmurką w Kostrzynie już działa. Można z niego korzystać za darmo!

Basen pod chmurką w Kostrzynie już działa. Można z niego korzystać za darmo!