1 z 4
Gołąbki najczęściej podajemy z sosem pomidorowym, ale to nie...
fot. Getty images/Bartosz Luczak/zdjęcie ilustracyjne

Gołąbki najczęściej podajemy z sosem pomidorowym, ale to nie jest jedyna opcja. Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz przepisy na najlepsze sosy do gołąbków.

2 z 4
Składniki:...
fot. Getty images/Brian Hagiwara/zdjęcie ilustracyjne

Klasyczny sos pomidorowy do gołąbków

Składniki:
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 szklanki wywaru z gołąbków lub bulionu,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- szczypta pieprzu mielonego,
- szczypta soli.

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków?
1. Do garnka wlałam przecier, wywar z gołąbków, dodałam koncentrat oraz przyprawy.
2. Zagotowałam sos, po czym odlałam z niego pół szklanki.
3. Do szklanki z przestudzonym sosem dodałam śmietanę oraz mąkę, po czym dokładnie wymieszałam.
4. Taką zaprawę dodałam do reszty sosu pomidorowego, po czym ponownie zagotowałam.

3 z 4
Składniki:...
fot. Getty images/Beata Haliw/zdjęcie ilustracyjne

Gołąbki w sosie pieczarkowym

Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 3 suszone grzyby,
- 1 cebula,
- szklanka śmietanki 30%,
- szklanka bulionu,
- sól, pieprz do smaku,
- łyżka oleju,
- szczypta wędzonej papryki.

Jak zrobić sos pieczarkowy do gołąbków?
1. Suszone grzyby namoczyłam.
2. Pieczarki oraz cebulę pokroiłam, po czym zrumieniłam na oleju. Dodałam suszone grzyby.
3. Do pieczarek wlałam bulion, gotowałam 5 minut.
4. Odlałam kilka łyżek sosu do szklanki, dodałam do niej śmietankę i wymieszałam całość.
5. Śmietankę wlałam z powrotem do sosu.
6. Zagotowałam ponownie i doprawiłam do smaku.

4 z 4
Składniki:...
fot. Getty images/zefirchik06/zdjęcie ilustracyjne

Sos do gołąbków paprykowy

Składniki:
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 duże czerwone papryki,
- pół cebuli,
- szklanka bulionu,
- sól, pieprz do smaku,
- słodka papryka suszona.

Jak zrobić sos do gołąbków z papryki?
1. Paprykę umyłam, przekroiłam na pół i umieściłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piekłam do momentu aż zaczęła odchodzić skórka, którą zdjęłam.
2. Obraną paprykę zblendowałam, a następnie umieściłam w garnku.
3. Do garnka wlałam przecier i bulion. Całość wymieszałam i gotowałam 10 minut na małym ogniu. Na koniec doprawiłam do smaku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Co za jazda Falubazu! Przegrywali 12 punktami, a i tak wygrali we Wrocławiu!

Co za jazda Falubazu! Przegrywali 12 punktami, a i tak wygrali we Wrocławiu!

Sabalenka już nie kryje się z nowym chłopakiem. Odwiedziła z nim padok Grand Prix F1

Sabalenka już nie kryje się z nowym chłopakiem. Odwiedziła z nim padok Grand Prix F1

Oskar Serpina: - Dostałem zielone światło na wartościowe transfery

Oskar Serpina: - Dostałem zielone światło na wartościowe transfery

Zobacz również

Sabalenka już nie kryje się z nowym chłopakiem. Odwiedziła z nim padok Grand Prix F1

Sabalenka już nie kryje się z nowym chłopakiem. Odwiedziła z nim padok Grand Prix F1

Najdłużej kwitnące krzewy. Ozdobią ogród od lata do zimy

Najdłużej kwitnące krzewy. Ozdobią ogród od lata do zimy